Ο απόηχος μιας προβλέψιμης κίνησης: Οι προτάσεις του Αναστασιάδη ήταν γνωστές στους Τούρκους




Του Γιώργου Κέντα

Κατά τη χθεσινή μέρα της Διάσκεψης και στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα δόθηκε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συζήτηση.

Με την προχθεσινή «αυθόρμητη», μα καθ’ όλα προβλέψιμη για τους πάντες, κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη, σφραγίστηκε η πακετοποίηση όλων των θεμάτων, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να κινείται σαφώς μόνη και χωρίς συντονισμό με την Αθήνα.

Ο Αναστασιάδης είναι πια γυμνός διαπραγματευτικά. Κινήθηκε και πάλι αυθόρμητα, έξω και πέρα από τη γραμμή που έβαλε ο ίδιος. Παραβίασε ξανά αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στον λαό. Και ζήτησε προκαταβολικά να κωφεύσουν. Όντως, ήταν τόσο εκκωφαντικός ο θόρυβος των παραχωρήσεων του που μας ζήτησε να βάλουμε ωτοασπίδες.

Έπεσε στην παγίδα που του είχαν στήσει. Το σενάριο μια τέτοιας κίνησης είχε καλλιεργηθεί από συγκεκριμένα «κέντρα», τα οποία υπέβαλαν στον Αναστασιάδη τη θεωρία της «κίνησης» που «θα άνοιγε τον δρόμο για άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία». Αυτό το γνώριζε όμως και η Άγκυρα.

Πρώτου καν φύγει από την Κύπρο ο Αναστασιάδης ενημερώθηκε γι’ αυτό όπως και για αλλά σενάρια. Έπεσε όμως στην παγίδα οικειοθελώς.

Η τουρκική πλευρά τον περίμενε και είχε προετοιμαστεί για την κίνηση αυτή. Τώρα πια έμειναν στη διάσκεψη οι «ηρωικές παραχωρήσεις Αναστασιάδη». Πάνω σ’ αυτές θα κτίσουν όλοι οι τρίτοι. Θα επαινέσουν κάποιοι και θα ζητήσουν από την Τουρκία να κάνει κίνηση. Δε θα υπάρξει «πίεση» προς την Άγκυρα. Δεν πιέζεται η Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει οδηγίες για το πως θα κινηθεί. Θα κάνει κίνηση, μικρή κίνηση. Και τότε θα αρχίσει η συζήτηση για τις λεπτομέρειες των όρων προσαρμογής των νέων υποχωρήσεων Αναστασιάδη.

Η Τουρκία έχει ήδη πάρει πολλά, πολύ περισσότερα απ’ ότι περίμενε.

Η διαπραγμάτευση των όρων προσαρμογής της Ελληνοκυπριακής πλευράς προς τη τουρκική ρητορική θα συνεχιστεί.

Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο Αναστασιάδης είναι ότι «οι τακτικές κινήσεις χωρίς στρατηγικό σχέδιο είναι σαν θόρυβος πριν την ήττα».

  • Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: