Ο Αναστασιάδης δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά και “όποιον πάρει ο …χάρος”




Σε μια κίνηση ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα που θόλωσε ο ίδιος ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Είντε για τα γεγονότα στον Κραν Μοντάνα, προχωρεί η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, με απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα το πρωί δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του κρίσιμου δείπνου της 6ης Ιουλίου, στο Ελβετικό θέρετρο με στόχο να αποκαλύψει ποιες ήταν οι τουρκικές προθέσεις για το καυτό κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TV ONE της Λευκωσίας, αυτό που θα δημοσιοποιήσει η Κυβέρνηση θα είναι τα πρακτικά του δείπνου, με διψήφιο αριθμό σελίδων και κατά λέξη, μετά το διάλλειμα που έγινε γύρω στα μεσάνυκτα.

Ουσιαστικά εκεί ήταν που ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου αποφάσισε να πάρει τον λόγο και να πει πως η θέση της Τουρκίας είναι παραμονή στρατού στο νησί με μειωμένο αριθμό από το σημερινό, αλλά εσαεί, ενώ για τις Εγγυήσεις ήθελε επαναξιολόγηση τους σε 15 χρόνια και συζητούσε αυτή η επαναξιολόγηση να γίνει στα 14 ή 13 χρόνια.

Την δημοσιοποίηση των εγγράφων προανήγγειλε προχθές βράδυ από το βήμα αντικατοχικής εκδήλωσης της επαρχίας Κερύνειας, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του κ. Έιντε.

«Και είναι θλιβερό, πραγματικά θλιβερό, άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας, προκειμένου να επικαλούνται το απόρρητο όταν καλούνται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζουν να λένε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για να διερωτηθεί με φανερή διάθεση έντονης κριτικής κατά του Έσπεν Μπαρθ Έιντε πως όταν υπάρχουν ανάλογοι που εκπροσωπούν τα Ηνωμένα Έθνη πως δεν είναι δυνατόν να επιτείνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας.

«Αντί να φροντίσουν έτσι ώστε μέσα από την καλή θέληση, την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς, με πολλές θυσίες και υποχρεώσεις να συμβάλλουν στην επανένωση μιας πατρίδας, αυτό το οποίο πράττουν είναι να δικαιολογούν ως εάν να εκπροσωπούν την κατοχική δύναμη», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στέλλοντας το μήνυμα πως αυτό που απαιτείται από όλους είναι να κωφεύουν και να μη νομίζουν ότι μπορεί να αποτελέσει η εθνική τραγωδία ένα από τα κριτήρια που θα αποτελέσουν ή που θα υποβοηθήσουν άλλες σκοπιμότητες και εκείνο που απαιτείται αυτή την ώρα είναι ενότητα.

«Με θλίβει για καταφέρουμε με αυτό τον τρόπο εναντίον ενός Ειδικού Συμβούλου των ΗΕ ενός εκφραστή υποτίθεται της διεθνούς νομιμότητας και είναι αδιανόητο να κατηγορείται μέσα από τα λεγόμενα του όπως σήμερα αποτυπώθηκαν ότι τάχα ο ΓΓ ήταν κουρασμένος και πιθανόν να μην αντελήφθη ή να μην απέδωσε ορθώς τα όσα άκουσε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπεραμυνόμενος της στρατηγικής του είπε πως αν την ακολουθήσουμε με συντονισμένα βήματα μπορούμε να πετύχουμε πολλά ακόμα και όταν εκείνοι που θα έπρεπε να σέβονται το διεθνές δίκαιο το παραβιάζουν, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μιλά μόνο για τους κατακτητές, αλλά μιλά και για εκείνους που εκπροσωπούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: