Ο Άιντα απαίτησε να έρθουν στην Ελβετία Τσίπρας, Μέι και Γιλντιρίμ: Στις 10 Ιουλίου, στη Γενεύη




Μετά την αποτυχία του να επιβάλει Πενταμερή συνάντηση ανωτάτου επιπέδου, αύριο στο Κραν Μοντάνα, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο ειδικός σύμβουλος του Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντα, ανέκρουσε πρύμνα και ζήτησε την έλευση, στη Γενεύη αυτή τη φορά, των πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων.

Η προτεινόμενη ημερομηνία είναι η 10η Ιουλίου. Η κατάσταση των συνομιλιών περιγράφεται καταθλιπτική για την ελληνοκυπριακή πλευρά και φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε μία δυσάρεστη κατάσταση καθώς ο Άιντα, οι Τούρκοι αλλά και οι Βρετανοί έχουν συνασπιστεί εναντίον της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεν έχει αντιρρήσεις για να λάβει μέρος στην Πενταμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου, άλλωστε ο κ. Άιντα συνεννοήθηκε με τους Τούρκους πριν υποβάλει τη νέα εισήγηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ως όρο ΜΟΝΟ για να έρθει στην Ελβετία εάν υπάρξει πραγματική πρόοδος και η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν απάντησε ακόμη, αλλά  πιστεύεται ότι θα αποδεχθεί την πρόσκληση.

Ουσιαστικά, ο κ. Άιντα επιχειρεί να εγκλωβίσει τον κ. Τσίπρα σε μία διαδικασία, η οποία οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις το νησί. Και έτσι θα του φορτώσει και τις ευθύνες εάν αρνηθεί να συμπράξει σε αυτό το φιλοτουρκικό σχέδιο που υλοποιεί ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: