Μνημόσυνο και παράκληση για απελευθέρωση της νήσου στην παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη




Παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων εψάλη σήμερα, ανήμερα της αποφράδας ημέρας της τουρκικής εισβολής στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Της παράκλησης αλλά και του επίσημου μνημοσύνου για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας ο πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Β’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο Παναγιώτης Σαββίδης, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη η Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης Θέα Νικολάου, η Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Εφη Ξάνθου, ο Γεάδης Γεάδη εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδος ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Πεζικού Προκόπιος Μαυραγάνης, οργανώσεις αγνοουμένων, φοιτητικές οργανώσεις κα. Παρέστησαν επίσης ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τον επιμνημόσυνο λόγο είπε ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στην Ελβετία επήλθε αδιέξοδο διότι η Τουρκία επιβεβαίωσε τους διαχρονικούς σχεδιασμούς της που είναι η διατήρηση του ελέγχου της σ΄ ολόκληρη την Κύπρο, ‘στρατιωτικά δια μέσω των εγγυήσεων και του στρατού της και θεσμικά διά μέσω της απαίτησης για ύπαρξη μίας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για την λήψη όλων των ουσιαστικών αποφάσεων. Μίας ψήφου που εκ των πραγμάτων θα κατευθύνεται από την Τουρκία η οποία διά μέσω της θα ελέγχει τον τρόπο διακυβέρνησης της Κύπρου’.

Είπε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι κουραστήκαμε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν κόρη οφθαλμού καθώς «η ύπαρξη της είναι η τελευταία γραμμή άμυνας μας αλλά και το εφαλτήριο για μια σωστή λύση».

«Ο στόχος πρέπει να είναι να επαναφέρουμε το Κυπριακό στη πραγματική, στη σωστή του βάση. Εκείνη της παράνομης εισβολής από την Τουρκία, τέτοια μέρα πριν 43 χρόνια και τη συνεχιζόμενη έκτοτε παράνομη κατοχή» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το κυριότερο όμως είναι ότι θα πρέπει εμείς να πιστέψουμε στο δίκιο μας» και «να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση μεταξύ των πολιτικών ηγετών με γνώμονα το καλό της πατρίδας και μόνο. Όχι το δικό τους».

«Οι πολιτικοί ηγέτες, αφού ολοκληρωθεί η μεταξύ τους συζήτηση, να έχουν το θάρρος να πουν στο λαό την αλήθεια για το πού ευρισκόμεθα σήμερα και τι επιδιώκουμε. Όχι το τι πιστεύουν ότι θέλει ο λαός να ακούσει. Η στενή συνεργασία με την Ελλάδα ήταν πάντοτε και οφείλει να παραμείνει το θεμέλιο του αγώνα μας» είπε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης πρόσθεσε ότι «κανένας πολιτικός ηγέτης δεν νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται ολιγότερη Κυπριακή Δημοκρατία, θεσμικά ή στην πράξη. Μια Κυπριακή Δημοκρατία με διαφοροποιημένο συνταγματικό τρόπο διακυβέρνησης, ναι. Αλλά ως εκεί. Να διαπραγματευτούμε ιστάμενοι, με όπλο το Δίκαιο. Μπορεί αυτό να αργήσει να αποδώσει αλλά στο τέλος θα αποδώσει. Φτάνει να το χειριστούμε σωστά».

Αναφερόμενος στη σημερινή κοινωνία, είπε ότι ‘θεωρεί τα πολιτικά κόμματα ως τον πιο αποδοτικό τρόπο προώθησης των προσωπικών φιλοδοξιών της, αφού τα κόμματα με προθυμία ανταποκρίνονται’. Δημιουργήσαμε είπε «μια κοινωνία που βλέπει την Εκκλησία ως μέρος του «απέναντι» αντί ως το, διαχρονικά, βασικό ηθικό και πραγματικό μας στήριγμα».

«Και το χειρότερο, δημιουργήσαμε μια κοινωνία η οποία, με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση, την κρισιμότατη νύκτα της 6-7/Ιουλίου 2017 που διακυβεύετο η τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτίμησε η πλειοψηφία της να παρακολουθεί κάποιο δημοφιλές τηλεοπτικό παιγνίδι αντί τα τεκταινόμενα στην Ελβετία» είπε.

Ανέφερε τέλος ότι «γι΄ όλα αυτά δεν φταίει βέβαια ο απλός πολίτης. Φταίνε διαχρονικά οι ηγέτες του, οι οποίοι κυβέρνησαν θεσμικά από διάφορες πολιτειακές και κομματικές θέσεις με τρόπο τέτοιο που τον οδήγησαν στην αδιαφορία. Το τελευταίο είναι και το πιο επικίνδυνο διότι ο εχθρός είναι δυστυχώς εδώ και 43 χρόνια όχι προ αλλά εντός των πυλών».

Πάνδημα μνημόσυνα τελέστηκαν και σε όλους τους άλλους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου.

20/07/2017 13:02 ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: