Μήνυμα της Αμερικής στον Ερντογάν: Υπάρχει μοναδική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού




Υπάρχει μοναδική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, θα είναι το μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον προς την τουρκική ηγεσία. Ο κ. Τίλερσον θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στις 9-10 Ιουλίου.

Το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει ο κ. Τίλσερσον με Τούρκους επισήμους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αμερικανός επίσημος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Τραμπ στην σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Ουκρανία και θα βρίσκεται στις 9 και 10 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα βραβευθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Πετρέλαιο και θα μιλήσει, τονίζοντας τη σημασία που έχουν για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των περιφερειακών τους εταίρων στην περιοχή, τα ενεργειακά ζητήματα.

Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επίσκεψη, ο κ. Τίλερσον θα έχει συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία (το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα) και θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως οι οικονομικές σχέσεις.

«Θα υπογραμμίσει πρώτα απ’ όλα τη σημασία της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και το ρόλο – κλειδί που διαδραματίζει ως μέλος του Συνασπισμού. Επίσης τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις επιβεβαίωσε ότι στην ατζέντα θα υπάρχουν ζητήματα όπως αυτό του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και θέματα όπως οι δημοκρατικές ελευθερίες, με τις διώξεις δημοσιογράφων, εκπροσώπων ΜΚΟ κλπ. Για το θέμα των διώξεων που ασκήθηκα σε βάρος των φρουρών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αξιωματούχος το χαρακτήρισε «υπόθεση που βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν θα εγείρει ο κ. Τίλερσον το Κυπριακό και ποιό το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης, ενόψει και των συνεχιζόμενων συνομιλιών στην Ελβετία, ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε:
«Υπάρχει ενημέρωση λεπτό προς λεπτό από την Ελβετία σε σχέση με τις συνομιλίες για την Κύπρου. Οπότε δεν πρόκειται να σχολιάσω πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πού το Σαββατοκύριακο. Το ευρύ μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι ότι υπάρχει μία πραγματικά μοναδική ευκαιρία για τα μέρη στην Κύπρο να αναζητήσουν και να βρουν μία διευθέτηση η οποία θα εκπληρώνει τη μακροχρόνια επιδίωξη στην οποία όλοι συμφωνούν, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ελπίδα και το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλα τα μέρη είναι πως «η ευελιξία, η δημιουργικότητα και η επιμονή στην κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία είναι ο καλύτερος τρόπος να έχουμε τη διευθέτηση του κυπριακού που ανοίγει τις προοπτικές του λαού στο νησί  και των λαών της περιοχής».

Πρόσθεσε ότι  στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών. «Θα δούμε ασφαλώς και σε ποιό σημείο βρισκόμαστε μέχρι το Σαββατοκύριακο σε σχέση με τις συνομιλίες», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 05/07/2017 22:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: