Κατεβάζει τους τόνους ο Αναστασιάδης: Βασική η διαφορά της Τουρκίας με τον κ. Γκουτέρες




Υπάρχει βασική διαφορά των θέσεων της Τουρκίας  από την εισήγηση του Γενικού γραμματέα. Αν όλοι συνεργαστούν με τον γενικό γραμματέα μπορούμε να έχουμε πρόοδο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ανακοίνωση για την έλευση του Αντίνιο Γκουτέρες στην Ελβετία.

Θέλω να ελπίζω να υπάρξει τέτοια πρόοδος για να μην δημιουργούνται προσδοκίες, τόνισε.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Την ελπίδα ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογείται η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα επιστρέψει στη Διάσκεψη για την Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Εξερχόμενος του συνεδριακού κέντρου όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ο Πρόεδρος είπε ότι:

“Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογείται η παρουσία του (ΓΓ του ΟΗΕ) έτσι ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έχουμε συμφωνήσει να ακολουθήσουμε μια μεθοδολογία με καθαρές τις εισηγήσεις του ΓΓ.

Εάν όλοι συνεργαστούν, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, προς την κατεύθυνση και μέσα στα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί, μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Εάν δεν υπάρξει συνεργασία, δεν γνωρίζω».

Ερωτηθείς αν δικαιολογείται σήμερα η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Διάσκεψη, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα διαφανεί τις επόμενες μέρες η πρόοδος, τις επόμενες ώρες μάλλον. Και μιλούμε για πρόοδο απτή, όχι θεωρίες, όχι λόγια».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τελική Διάσκεψη, ο Πρόεδρος είπε ότι «εγώ γνωρίζω ένα, ότι είμαστε εδώ για να πετύχουμε πρόοδο έτσι ώστε να μας επιτρέπεται να αισιοδοξούμε για λύση. Το τι ο καθένας θεωρεί τη Διάσκεψη είναι θέμα δικό του».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει ουσιαστική διαφορά από την εισήγηση του ΓΓ με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: