Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το ΔΗΚΟ




“Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και γενικά τη στάση της τουρκικής πλευράς στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana, οι οποίες κορυφώθηκαν και έληξαν χτες βράδυ χωρίς αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, το Κυπριακό παραμένει άλυτο και η ευθύνη βαραίνει για πολλοστή φορά την τουρκική πλευρά”, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα στην Ελβετία.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρει:

“Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη και με πίστη στο δίκαιο του λαού μας, το Δημοκρατικό Κόμμα:

Επαναλαμβάνει τη θέση του για την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό η οποία θα θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα στοχεύει σε μια σωστή και λειτουργική λύση, που να ανταποκρίνεται πραγματικά στη βούληση του κυπριακού ελληνισμού και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και αντιμετώπιση και αποτροπή ενεργειών αναβάθμισης ή αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη ψεσινή καταληκτική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Στη δήλωση αυτή:

τηρείται πλήρης ουδετερότητα σε σχέση με τις ευθύνες για το αδιέξοδο και απενοχοποιείται η Τουρκική πλευρά για την απαράδεκτη στάση της
δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία
καταγράφεται για πρώτη φορά η διαχωριστική αναφορά σε βορρά και νότο.

Απευθύνει έκκληση στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και τους καλεί να αναγνωρίσουν ότι το μέλλον και η ευημερία τους διασφαλίζεται μόνο μέσα από την ύπαρξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μέσα από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας που ουδεμία σχέση έχουν με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή του κυπριακού λαού στο σύνολο του”.

ΔΗΚΟ: Επικριτική για το καθεστώς Ερντογάν αλλά με παραλείψεις για την Κύπρο η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

“Παρόλο που η φετινή Έκθεση είναι ιδιαίτερα επικριτική για το καθεστώς Ερντογάν σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και δεν υπάρχει εισήγηση για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

“Για παράδειγμα, άκρως αρνητική για την Κύπρο είναι η ξεκάθαρη στήριξη της έκθεσης στην πρόταση της Κομισιόν για έναρξη συζήτησης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, χωρίς την προϋπόθεση εφαρμογής της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως υποχρεούται η Τουρκία. Ούτε υιοθετήθηκε η πρόταση για μηχανισμό αναστολής της εφαρμογής της Τελωνειακής Ένωσης σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί και πάλι να εφαρμόσει την αναθεωρημένη μορφή με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το αρχικό κείμενο βελτιώθηκε σημαντικά, μετά και τις προσπάθειες των ευρωβουλευτών. Τελευταία μάχη ήταν η απάλειψη της λέξης «αδιάκοπη» στην αναφορά για συνέχιση της διαδικασίας εναρμόνισης των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο στο πλαίσιο της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής. Εντούτοις, δεν περιλαμβάνεται καθαρό λεκτικό που να δηλώνει την άρρηκτη διασύνδεση της διαδικασίας για εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο με την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους στόχους της οικονομικής βοήθειας που δίνεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα”, προσθέτει το Δημοκρατικό Κόμμα.

“Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι ενσωματωθήκαν και φέτος στο τελικό κείμενο μετά από τροπολογίες των Κυπρίων Ευρωβουλευτών θετικές αναφορές για την Κύπρο, όπως η έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, η μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, ο τερματισμός του παράνομου εποικισμού του νησιού καθώς και υποδείξεις προς την Τουρκία για αποφυγή απειλών και ενεργειών, και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η ΕΕ οφείλει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να απαλειφθούν οριστικά οι αδιανόητες και αντιευρωπαϊκές της διεκδικήσεις για διατήρηση του όποιου συστήματος τουρκικών εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων. Αυτό το ζήτημα αφορά όλους στην Ε.Ε. και δεν είναι απλά διμερές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας”, συμπληρώνει το ΔΗΚΟ.

07/07/2017 13:02 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

07/07/2017 12:11 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: