Ικανοποιημένη η Κύπρος από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία




Ικανοποίηση εκφράζει η Κυβέρνηση σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη στο Στρασβούργο. Η έκθεση καλεί την Τουρκία να επανέλθει σε συνθήκες κράτους δικαίου, ενώ ζητά τη λήψη σειράς μέτρων προς υλοποίηση των ευρωπαϊκών αλλά και των Κυπρογενών της υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση ευχαριστεί τους Κύπριους ευρωβουλευτές, χαιρετίζοντας παράλληλα την «καθοριστική» συμβολή της Εισηγήτρια της Έκθεσης, Ολλανδής Ευρωβουλευτή, Kati Piri.

Ως προς το περιεχόμενο, αναφέρεται ότι η έκθεση είναι «η πλέον επικριτική προς την Τουρκία» σε σχέση με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, αφού καλεί τα κράτη μέλη να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ως έχουν εγκριθεί στο δημοψήφισμα.

Σε σχέση με την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση του κατοχικού στρατού, να τερματίσει την πολιτική του παράνομου εποικισμού, να εφαρμόσει το Ψήφισμα 550 του ΣΑ ΟΗΕ μεταβιβάζοντας την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και να στηρίξει το έργο της ΔΕΑ παρέχοντας πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία.

Προστίθεται ότι η έκθεση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες προς εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Καλεί παράλληλα την Τουρκία να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ακόμη, καταγράφεται η πλήρης έλλειψη προόδου όσον αφορά την υλοποίηση των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 για αναγνώριση όλων των κρατών μελών και εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Κατά το Υπουργείο Εξωτερικών, βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση που υποστηρίζεται στην έκθεση, πως η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Καλεί σε μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, ζητά από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις ενώ επαναλαμβάνει ότι η συμβολή της Άγκυρας παραμένει καθοριστικής σημασίας για μια συνολική διευθέτηση, καταλήξει η ανακοίνωση.

07/07/2017 11:30 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: