Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο δοτός πρωθυπουργός Μπίναλί Γιλντιρίμ μπροστά στο μνημείο για το πραξικόπημα. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Η Τουρκία επιχειρεί να μεταφέρει την ένταση και στο Καστελόριζο: Δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Αποφασισμένη να αντιδρά διαρκώς με κάθε δυνατό τρόπο φαίνεται ότι είναι η Τουρκία και οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, καθώς επιχειρείται μεταφορά της έντασης και στην περιοχή του Καστελόριζου και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές ,συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων ,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.

Πάντως και η ευθεία αμφισβήτηση μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία ,στηρίζεται σε αυθαίρετες και μονομερείς ερμηνείες του Διεθνούς Δίκαιου ,και παράκαμψη των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και αφορούν άμεσα την Ελλάδα καθώς σημαίνει ταυτόχρονα και αμφισβήτηση όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των χωρικών υδάτων των νησιών που σχηματίζουν το τόξο Ρόδος Κάρπαθος, Κρήτη.

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου όμως έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας) . Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.

Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα χεριά σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών ,αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους…

2 Comments on "Η Τουρκία επιχειρεί να μεταφέρει την ένταση και στο Καστελόριζο: Δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο"

 1. George Kakarelidis | July 19, 2017 at 3:07 AM | Reply

  Μπράβο της! Πολύ καλά κάνει ἡ ΤΟυρκία.! Δὲν εἶναι ἠλίθιοι ἤ τετρομαγμένοι σὰν τοὺς δικούς μας στό Ἑλλαδιστάν.
  Διότι ἄν εἴχαμε στείλει στόν ΟΗΕ τήν ἁπλῆ ἐπιστολή ὅτι ἡ Ἑλλάς διακηρύσσει ὅτι διαθέτει ΑΟΖ, τότε πάπαλα, οἱ βόλτες τοῦ τουρκικοῦ ἐρευνητικοῦ σκάφους. Διότι ἡ ΑΟΖ τῆς Ἑλλαδος θἀ συνενωνόταν μέ τῆς Κύπρου.
  Ὅσο δὲν τό κάνουμε τόσο χάνουμε.
  Ἁλλά ποιός ἔχασε μυαλό καί θάρρος γιά νὰ τὸ βροῦν οἱ δικοί μας. Γιατί οὔτε θὰ διεννοῆτο ἡ Τουρκία νὰ παίξῃ τὰ παιχνιδάκια της.
  Ὅπως δὲν διανοήθηκε μέ τόν Τάσο. Πού εἶχε ἕνα τάνκ παρελάσεων ὅλο κι ὅλο. Ὅταν μάλιστα πρωθυπουργός ἦταν ὁ Σημίτης τῶν Ἰμίων καὶ λίγο μετά ἡ Ντόρα θὰ ἔπιανε τὸν “‘εξωτερικό” θῶκο.

 2. Ελλαδα μην καθεσαι Προλαβε το κακο, Ανακηρυξε ΑΟΖ και σωσε το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ Ενας θοδωρος Καρυωτης φωναζει και προειδοποιει απο το 1982 ολες τις κυβερνησεις ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Leave a comment

Your email address will not be published.


*