Η Siemens προσφεύγει κατά της Ρωσίας για τουρμπίνες της που μεταφέρθηκαν στην Κριμαία




Η Ρωσία θα έχει βλάψει σοβαρά τις προοπτικές της για προσέλκυση επενδύσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι οι τουρμπίνες που είχε κατασκευάσει η εταιρεία Siemens για ένα έργο στη χερσόνησο Ταμάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας μεταφέρθηκαν χωρίς την άδειά της στην Κριμαία, προειδοποίησε σήμερα ο πρεσβευτής της Γερμανίας στση Μόσχα.

“Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι εάν αληθεύει αυτό που συνέβη, η Siemens εξαπατήθηκε, αυτό ήταν παραβίαση της σύμβασης, ένα σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη και ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τις επενδύσεις στη Ρωσία” είπε ο Γερμανός διπλωμάτης Ρούντιγκερ φον Φριτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τουλάχιστον δύο από τους αεροστρόβιλούς της μεταφέρθηκαν παρά τη θέλησή της από τη Ρωσία στην Κριμαία. Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις με βάση τις οποίες απαγορεύεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν ενεργειακή τεχνολογία στην Κριμαία.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, ο πρεσβευτής απάντησε ότι “επαφίεται στις ρωσικές αρχές” να ερευνήσουν το θέμα.

Η Siemens πάντως προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της δικής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει αυτές τις τουρμπίνες και εναντίον της ρωσικής κρατικής εταιρείας που τις αγόρασε.

Οι προσφυγές κατατέθηκαν σήμερα στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Στα έγγραφα που είδε το πρακτορείο δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τον λόγο που οδήγησε την εταιρεία να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ως εναγόμενοι αναφέρονται η Siemens Gas Turbine Technologies LLC, μια κοινοπραξία που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη και στην οποία η Siemens έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών καθώς; και η ρωσική κρατική εταιρεία Technopromexport.

11/07/2017 18:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: