Η Κύπρος συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό, δηλώνει ο Γιώργος Λακκοτρύπης




Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προκλητικότητα της Τουρκίας είναι να συνεχίσει να ολοκληρώνει τον ενεργειακό της σχεδιασμό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας , Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις ύστερα από το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή στο Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος στη Λάρνακα, ο υπουργός ερωτήθηκε πώς προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας έχοντας υπόψιν τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Αφού επανέλαβε πως «θα είμαστε πολύ φειδωλοί στις δηλώσεις μας», ο Υπουργός είπε πως «το πρόγραμμα της γεώτρησης προχωρεί κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί και θα αποφύγουμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι απόλυτα τα στοιχεία που απορρέουν από τη γεώτρηση έως ότου έχουμε κάποιο αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό, βεβαίως ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με άλλες χώρες με τις οποίες υπάρχει συνεργασία στα ενεργειακά θέματα, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο Λίβανος, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως «πριν από τέσσερα περίπου χρόνια διαμορφώσαμε αυτή τη στρατηγική, να χτίσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη πρωτίστως, αλλά και με άλλα κέντρα επιρροής, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «συνεχώς σε διμερές, τριμερές ή ακόμα και σε τετραμερές επίπεδο, διευρύνουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, το Λίβανο, πολύ πρόσφατα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία και, βεβαίως, πάντοτε με το διαχρονικό στήριγμα μας την Ελλάδα».

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι σημαντικό για την Κύπρο το γεγονός ότι υπάρχουν πολεμικά σκάφη της Γαλλίας στην περιοχή της γεώτρησης, ο υπουργός δεν θέλησε να επεκταθεί σ’ αυτό το θέμα, προσθέτοντας πως «κατ’ αρχάς δεν θέλουμε να στρατιωτικοποιήσουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην προκλητικότητα της Τουρκίας είναι ακριβώς συνεχίζοντας αδιάλειπτα να ολοκληρώνουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό περιλαμβανομένης βεβαίως αυτής της γεώτρησης, η οποία θα είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια».

23/07/2017 11:22 – ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: