Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο απόηχος της αποτυχίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, η έναρξη διαδοχικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η συνάντηση την Προέδρων ΗΠΑ – Ρωσίας και οι έλεγχοι που διεξάγουν υγειονομικοί λειτουργοί στην αγορά, και κυρίως σε σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση του κοινού, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Φταις εσύ! – Εσύ φταις!», πως αβέβαιο είναι το μέλλον των συνομιλιών και πως άρχισε μεταξύ των δυο πλευρών η αλληλοεπίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη διαδικασία του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού και θα κάνει άλλες κινήσεις. Αλλού αναφέρεται πως τιμωρήθηκαν μαθητές γιατί ήταν αξύριστοι στην αποφοίτηση. Επίσης γράφει πως σε φουλ ρυθμούς κινείται πλέον το λιμάνι Λεμεσού.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Η ‘Αγκυρα έκλεισε την πόρτα» γράφει στο κύριο του θέμα πως στην εφαρμογή του σχεδίου Β παραπέμπουν οι αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ και πως η κατάρρευση της διαδικασίας και των προσδοκιών ήταν απόλυτη και ανακοινώθηκε με επισημότητα από τον ίδιο τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού αναφέρει πως ξεκινούν διαδοχικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ και στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης αναμένεται να πιάσει δουλειά το West Capella. Επίσης γράφει πως 33χρονη από τη Ρουμανία γέννησε μόνη της και ισχυρίζεται πως το βρέφος ήλθε στον κόσμο νεκρό και το πέταξε στα σκουπίδια.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Πρωτοβουλίες εντός παραμέτρων ΟΗΕ», πως η επόμενη του αδιεξόδου, το οποίο έχει προκύψει στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα είναι γεμάτη με προκλήσεις. Αλλού αναφέρει πως νέο συνεργατικό ξεκίνημα έγινε στην κοινότητα Πελενδρίου. Επίσης γράφει πως αυτό το χρονικό διάστημα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από τους υγειονομικούς επιθεωρητές σε χώρες που δέχονται αυξημένη κίνηση.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Ισχυρό πλήγμα για την ειρήνη στην Κύπρο” γράφει πως οι δυο πλευρές έχουν ξεκινήσει το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη τους συνάντηση την Παρασκευή για το θέμα της ρωσικής παρέμβασης στης προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον. Αλλού αναφέρει πως η κοινοπραξία που θα κτίσει και θα λειτουργήσει το καζίνο στο Ζακάκι απέρριψε ισχυρισμούς για εγγυημένη εργοδότηση σε αυτό, όπως διαφημίζουν ιδιωτικά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/07/2017 08:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: