Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και η εκεί παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τους Σέρβους εκτελεστές, οι προσπάθειες για επανεκκίνηση της ΑΤΑ, και τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων και η βαθμολογία 20 από τα 20 που εξασφάλισε μαθήτρια στην Πάφο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Τάραξε τα νερά ο Γκουτέρες», γράφει ότι καταλυτική αποδείχθηκε η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα, αφού κατόρθωσε να διώξει τα σύννεφα που άρχισαν να μαζεύονται και να ξαναθέσει τη συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων σε τροχιά συζήτησης. Γράφει, επίσης, ότι ενώ οι Δήμοι Δερύνειας και Αγίας Νάπας ερίζουν για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα οδοφράγματα Περγάμου και Στροβιλιών είναι τριπλάσιος από τους Ελληνοκύπριους που περνάνε στα κατεχόμενα. Επίσης, γράφει ότι σε καλό δρόμο για θετική κατάληξη φαίνεται να βρίσκεται ο διάλογος για επανεκκίνηση της ΑΤΑ.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Συνεχίζεται το αδιέξοδο», γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιχείρησε χθες να επιτύχει απεμπλοκή των συνομιλιών στο Κυπριακό σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και συναντήσεως, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει και πλέον μετρούν όλοι αντίστροφα. Γράφει, επίσης, ότι θετική εξέλιξη υπήρξε στις έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τους Σέρβους εκτελεστές και ότι η Interpol ενημέρωσε χθες τις κυπριακές Αρχές ότι ένας από τους τέσσερεις καταζητούμενους Σέρβους για τις σχεδιαζόμενες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του Αλέξη Μαυρομιχάλη πιάστηκε στη χώρα του. Επίσης, γράφει ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Μικρά βήματα και συνεχίζουν για την ουσία», γράφει ότι εποικοδομητική χαρακτηρίζεται η συζήτηση που έγινε ψες για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο δείπνο εργασίας υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και η διάσκεψη θα συνεχιστεί σήμερα χωρίς τον κ. Γκουτέρες, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στο Κραν Μοντάνα εάν κριθεί αναγκαίο. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κατάφερε να μειώσει τις γεννήσεις παιδιών με θαλασσαιμία σε ποσοστό που έφτανε το 98%, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι γεννήσεις παιδιών με θαλασσαιμία έχουν αυξηθεί. Επίσης, γράφει ότι έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται σε παρανομίες, παρατυπίες και παραβιάσεις κανονισμών στις Κεντρικές Φυλακές.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Αναβίωση συνομιλιών από παρουσία Γενικού Γραμματέα», γράφει ότι η άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα για την Τρίτη ημέρα των συνομιλιών έδωσε ανάσα ζωής στη διαδικασία, δίνοντας έναυσμα για συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που συνεχίστηκαν μέχρι και αργά το βράδυ. Γράφει, επίσης, ότι η Χρυσταλλένη Τρύφωνος, μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου, πήρε τον ανώτατο βαθμό – 20 από τα 20 – στις παγκύπριες εξετάσεις. Επίσης, γράφει ότι με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου και την πρόβλεψη για συνέχιση του καύσωνα μέχρι τη Δευτέρα, πολλοί κατέφυγαν στις παραλίες για να δροσιστούν.

ΚΥΠΕ – Ρεβέκκα Γρηγοριάδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/07/2017 08:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: