Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Θέματα που αφορούν την χθεσινή τρίτη και τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και τον στόχο του Συνεργατισμού να μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες σήμερα.

Αναφορά γίνεται επίσης για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στο τεμάχιο 11, για την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, για την αναβάθμιση των Τεχνικών Σχολών.

H “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ζητούμενο το αύριο» και γράφει ότι με βασικό ζητούμενο την χάραξη εθνικού προσανατολισμού και στρατηγικής για το πως βαδίζουμε παρά πέρα, ολοκληρώθηκαν χθες και οι διαδοχικές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, τρεις στον αριθμό, αλλά και η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, που είχαν ως στόχο την ανασκόπηση μεν του Κραν Μοντάνα αλλά κυρίως τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων και ενεργειών μας για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11, στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοψίζεται στη σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Η «Α» γράφει ακόμη ότι αντιδράσεις έφεραν οι ενέργειες κουκουλοφόρων που εν μία νυκτί υπέστειλαν τις ελληνικές σημαίες από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και μία Εκκλησία.

«Σχέδιο δράσης εντός ΕΕ» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι στον ευρωπαϊκό χώρο θα ρίξουν το βάρος των προσπαθειών τους Λευκωσία και Αθήνα στο αμέσως επόμενο διάστημα στοχεύοντας να εκμεταλλευτούν, προς όφελος του Κυπριακού, τις επιδιώξεις της ‘Αγκυρας να ικανοποιηθεί από τις Βρυξέλλες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για απόδοση στον ιδιωτικό τομέα του ΧΑΚ, του κρατικού λαχείου και της ανάπτυξης Τροόδους δεν αλλάζουν παρά την κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων από την Βουλή. Επίσης ο «Φ» αναφέρεται ότι σε ετοιμότητα για αλλαγή των σχεδιασμών του σε ό,τι αφορά στην ανέγερση και λειτουργία ογκολογικού κέντρου στη Λεμεσό βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία κινήσεων» γράφει ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού παραμένει όπως έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και από όλους τους διαδοχικούς Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναβεβαιώθηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. Αλλού αναφέρει ότι κακά μαντάτα προκύπτουν και πάλι για το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, αφού και η νέα διαδικασία ανάθεσης κινδυνεύει να βρεθεί σε ατέρμονες διαδικασίες. Η «Χ» σε άλλο της ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε 48ωρη κυλιόμενη απεργία κατέρχονται την Δευτέρα οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Τράπεζας.

Η αγγλόγλωσση  «Cyprus Mail» στο κύριο της  θέμα με τίτλο «Χρειάζεται μια νέα ευκαιρία για τις συνομιλίες» γράφει ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να δουλέψουν ώστε να δημιουργηθεί μια νέα καλά προετοιμασμένη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού προβλήματος και καταλόγισε ευθύνες στον Έσπεν Μπαρθ ‘Ειντε ότι ήταν απροετοίμαστος κατά την διάρκεια των προσπαθειών στην Ελβετία. Γράφει επίσης ότι το ΑΚΕΛ ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο επιλογής υποψηφίου για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Γράφει επίσης ότι η Ιταλία ενδέχεται να εκδώσει προσωρινές βίζες σε μετανάστες.

Η «Οικονομική» της Καθημερινής στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε 5 χρόνια θα τιθασεύσουν 7,2 δισ.» γράφει ότι με τη δημιουργία πλατφόρμας εξυπηρέτησης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Ακινήτων με την Ισπανική Εταιρεία Altamira Asset Management,SA, ο Συνεργατισμός στοχεύει στην αισθητή μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 7,2 δισ. Ευρώ. Αλλού αναφέρει ότι επιτακτική προβάλλει η ανάγκη για αναβάθμιση των Τεχνικών Σχολών ώστε να μπορούν να δεχτούν περισσότερο αριθμό μαθητών αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Αναφέρει, επίσης, ότι από την 1η Μαρτίου 2018 θα λειτουργήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και θα στελεχώνεται αρχικά από 150 άτομα.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/07/2017 08:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: