Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και τα ενεργειακά είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν τη Δευτέρα οι κυπριακές εφημερίδες. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι στην πρώτη σελίδα του “Φιλελεύθερου”:

H «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Στα έγκατα του ‘Ονησίφορου’» και γράφει ότι από σήμερα τα ξημερώματα, το τρυπάνι του West Capella άγγιξε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το βυθό του οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ και ετοιμάζεται για τα πρώτα χτυπήματα στον «Ονησίφορο» καθώς και ότι η γεώτρηση συμπίπτει, όχι τυχαία, με την επίσημη επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.  Αλλού γράφει ότι ρεσιτάλ μίσους και πόλωσης έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια πανηγυρικής φιέστας που έστησε στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολύ πριν αρχίσει καν η νέα ποδοσφαιρική σεζόν, σε φιλικό αγώνα μεταξύ Εθνικού και ΑΠΟΕΛ, στο Δασάκι, άγνωστοι χούλιγκαν κτύπησαν μέχρι και μια ηλικιωμένη γυναίκα φίλαθλο που καθόταν στις κερκίδες.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ανασύνταξη και ανασκόπηση» γράφει για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι σήμερα οι κομματικοί ηγέτες αναμένεται να καταθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία του Κυπριακού και αύριο η συνεδρία θα γίνει στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι θα ξεριζώσει κεφάλια απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την παρέλευση ενός χρόνου από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Αλλού επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποια από τα οστά των 31 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνταν στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, όταν αυτό βομβαρδίστηκε το 1974, είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών αλλά αντί της εκσκαφής προτιμήθηκε η τροποποίηση του σχεδιασμού των εργασιών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Μπαράζ Επαφών για ενεργειακά και Κυπριακό» γράφει ότι συνέρχεται σήμερα το Εθνικό, με τα κόμματα να καταθέτουν απόψεις για το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες και ότι σήμερα πιάνει δουλειά το τρυπάνι της Total στο τεμάχιο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και ότι η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας επισκέπτεται την Κύπρο και ότι Έιντε και Σπέχαρ ενημερώνουν το ΣΑ για τις εξελίξεις. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος διερωτήθηκε πώς συμβιβάζονται οι στόχοι των κομμάτων που στηρίζουν Ν. Παπαδόπουλο αφού το ΔΗΚΟ θέλει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η ΕΔΕΚ την έχει αποκηρύξει και η Αλληλεγγύη θέλει ενιαίο κράτος. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι πολιτεία και κόμματα τίμησαν και φέτος τη θυσία των ηρώων της αντίστασης.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/07/2017 07:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: