Βρετανικές φασιστικές ομάδες, όπως η Εθνική Δράση, εξελίχθηκαν πέρα από τη νεοναζιστική ιδεολογία για να υιοθετήσουν έναν βίαιο εξτρεμισμό επηρεασμένο από την ισλαμική τρομοκρατία. EPA, ANDY RAIN

H Βρετανία θα ζητήσει μελέτη για τις οικονομικές συνέπειες της ευρωπαϊκής μετανάστευσης μετά το Brexit

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει σε ανεξάρτητη επιτροπή για την αποτίμηση των οικονομικών συνεπειών της ευρωπαϊκής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να καθορισθεί η μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της χώρας μετά το Brexit.

Η συμβουλευτική επιτροπή για την μετανάστευση (MAC), ανεξάρτητο όργανο της κυβέρνησης, θα κληθεί να πραγματοποιήσει λεπτομερή έρευνα για την μετανάστευση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη «προς τις οικονομίες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», γράφει η υπουργός Εσωτερικών σε άρθρο της στους Financial Times.

Η Αμπερ Ραντ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, υιοθετεί μετριοπαθή στάση ως προς το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα με την πλειονότητα των συναδέλφων της.

Δηλώνει ότι πρόθεσή της είναι να καθησυχάσει τους παράγοντες της οικονομίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «συμμερίζεται την επιθυμία τους να συνεχίσουν να δέχονται εκείνους που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευημερίας του Ηνωμένου Βασιλείου» και ότι δεν θα υπάρξει «απότομη μεταβολή» στην μεταναστευτική πολιτική απέναντι στους Ευρωπαίους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει δυνατότητα μεταβατικής περιόδου.

Ωστόσο, υιοθετεί την κυβερνητική γραμμή σύμφωνα με την οποία ο «έλεγχος της μετανάστευσης» αποτελεί «ευκαιρία» για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ «ο βαθμός ανοίγματος των συνόρων» θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα της χώρας.

Η μελέτη του MAC δεν θα δημοσιευθεί πριν από τον Σεπτέμβριο 2018, σύμφωνα με τους FT. Κατά συνέπεια, η επιρροή της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι περιορισμένη, αφού ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έχει επανειλημμένως υπενθυμίσει ότι στόχος του είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών τον Οκτώβριο 2018, για να δοθεί στην συνέχεια χρόνος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσουν την συμφωνία αποχώρησης, διαδικασία που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2019.

Ο υπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου Μπράντον Λιούις δήλωσε από την πλευρά του σήμερα στο BBC ότι «η ελεύθερη κυκλοφορία των (ευρωπαίων) εργαζομένων» θα τερματισθεί με το Brexit. «Είμαστε πολύ σαφείς ως προς το σημείο αυτό», δήλωσε στο BBC 4.

Ο βρετανός υπουργός δήλωσε ότι ένας νόμος περί μετανάστευσης θα είναι έτοιμος κατά την διάρκεια του 2018 ώστε οι νέοι κανόνες να βρίσκονται σε ισχύ την άνοιξη 2019.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία θα τερματιστεί μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.»

Η ελευθερία κυκλοφορίας των προσώπων ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τερματιστεί μετά το Brexit , δήλωσε στο BBC ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης, Μπράντον Λιούις, προσθέτοντας ότι ένα νέο σύστημα μετανάστευσης θα ισχύει στην Βρετανία τον Μάρτιο του 2019, οπότε, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαζυγίου.

«Όταν θα έχουμε αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει του δικούς της κανόνες μετανάστευσης που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας», δηλώνει από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ σε άρθρο της στους Financial Times.

«Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούν σε επισφαλή κατάσταση όταν θα αποχωρήσουμε από το μπλοκ».

27/07/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Λονδίνο, United Kingdom

Be the first to comment on "H Βρετανία θα ζητήσει μελέτη για τις οικονομικές συνέπειες της ευρωπαϊκής μετανάστευσης μετά το Brexit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*