H Μέρκελ δηλώνει προβληματισμένη από τις πιέσεις της Κίνας στις οικονομικά αδύναμες χώρες




Προβληματισμένη δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για την «πολιτική πίεση» που ασκεί η Κίνα σε «οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα», μέσω των επενδύσεων που πραγματοποιεί, σε συνέντευξή της στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «WirtschaftsWoche» («Οικονομική Εβδομάδα»).

«Είμαι προβληματισμένη με αυτό που περιγράψατε. Οι αμοιβαίες εξαρτήσεις αυξάνονται και η ισορροπία […] συνεχώς μετατοπίζεται», ανέφερε η καγκελάριος.

«Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να προστατεύσει την επιρροή της και, πάνω από όλα, πρέπει να μιλάει με την Κίνα με μία φωνή».

Στις 18 Ιουνίου, η Ελλάδα μπλόκαρε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ, που επέκρινε τις επιδόσεις της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είχε αποκαλύψει το Reuters.

Η κίνηση αυτή της Αθήνας είχε προκαλέσει εκνευρισμό σε διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών, οι οποίοι τόνιζαν ότι η Ελλάδα υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων από το Πεκίνο.

Μάλιστα είχαν φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσουν ανέντιμη την απόφαση της Ελλάδας, την στιγμή που οι χώρες της Ευρωζώνης είχαν εγκρίνει την δόση των 8,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 15 Ιουνίου.

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που ρωτήθηκε από το Reuters, είχε αποκαλέσει τη δήλωση «μη παραγωγική κριτική στην Κίνα».

05/07/2017 10:11 – ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: