Έτοιμοι να συζητήσουμε άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως ΜΟΕ, λέει ο Κασουλίδης




Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΟΗΕ για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος κλήθηκε ύστερα από το τρισάγιο στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να σχολιάσει δημοσίευμα ότι θα ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είτε υπό διοίκηση ή εποπτεία του ΟΗΕ είτε υπό τ/κ διοίκηση, είπε ότι ο εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΟΗΕ «κατέστησε σαφές ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τη μορφή ΜΟΕ, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι μονομερώς όπως γράφει το δημοσίευμα της Μιλιέτ ότι σκοπεύουν να κάνουν».

Ερωτηθείς αν το υπόμνημα – όπως ελέχθη – της ε/κ πλευράς είναι αρκετό για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι μια τέτοια μονομερής ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κίνηση καλής θελήσεως, ο κ. Κασουλίδης απάντησε καταφατικά, διότι – όπως σημείωσε – είναι βασισμένο σε σωρεία ψηφισμάτων, ετήσιων εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλών άλλων αποφάσεων.

Ανέφερε παράλληλα ότι είναι πιθανόν να υπάρχει και δήλωση Προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας κάπου στο παρελθόν με την ευκαιρία άλλης απόπειρας επέκτασης της κατοχής την περιφραγμένη πόλης της Αμμοχώστου.

Ερωτηθείς κατά πόσον ένα από τα μέτρα που μελετά η ε/κ πλευρά είναι η επαναφορά της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης με απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν ξέρει πώς θα συνοδεύεται αλλά μελετούμε, όπως είπε, «την επανέναρξη συζητήσεως για ΜΟΕ, το οποίο θα προνοεί επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στα σπίτια τους στην Αμμόχωστο υπό τη διοίκηση των ΗΕ».

Σε ερώτηση σε σχέση με το συνολικό πακέτο δράσεων που εξετάζουν η Τουρκία με τις κατοχικές αρχές και κατά πόσον αυτό είναι το σχέδιο Β΄ της Άγκυρας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν γνωρίζει και πιστεύει ότι ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν, όπως είπε, συγκεκριμένα τα διάφορα μέτρα εκτός από διάφορες σκέψεις που έχουν γίνει.

«Εκείνο το οποίο περιλαμβάνει σίγουρα το σχέδιο Β΄ είναι εγκατάλειψη των παραμέτρων των ΗΕ, δηλαδή εγκατάλειψη της βάσης, όπως την καθορίζει και περιγράφει το ψήφισμα 1251 των ΗΕ, και συζήτηση με βάση τη λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας κ.λ.π.», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι υποπτεύεται πως το σχέδιο Γ΄ είναι η προσάρτηση των κατεχομένων.

Ερωτηθείς για τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «μας έχει εκπλήξει η NAVTEX όχι διότι εκδίδεται από την Τουρκία, δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά το ότι αναφέρεται και σε συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους».

«Για αυτό έχουμε αποταθεί από χθες προς την Αμερικανίδα Πρέσβειρα η οποία δεν γνώριζε οτιδήποτε, θα πληροφορείτο και θα μας έλεγε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα ακολουθήσουν και τη Δευτέρα διαβήματα στην Ουάσιγκτον».

Σε ερώτηση αν αυτό αποτελεί αλλαγή στάση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί δεν είναι σίγουρος «αν είναι και πραγματικότητα αυτό το οποίο προανακοινώνουν στη NAVTEX οι Τούρκοι» και συνέστησε υπομονή μέχρι να εξεταστεί.

«Συμμετοχή αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού σε περιοχή στην οποία έχουμε αυτή τη σοβαρή διαφορά με την Τουρκία είναι σαν να παίρνουν θέση και δεν νομίζω οι ΗΠΑ έχουν σαν πολιτική τους να πάρουν θέση», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του για παραχώρηση των 5/6 του Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού στους Τουρκοκύπριους, ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η αναφορά του για δεν έχει καμία σχέση με το Ταμείο για τους υδρογονάνθρακες.

Είπε ότι αναφερόταν στον ομοσπονδιακό αναπτυξιακό προϋπολογισμό μετά τη λύση, ο οποίος για τα πρώτα χρόνια μέχρις ότου να φθάσει το επίπεδο της τουρκοκυπριακής κοινότητας εκείνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, θα είναι 5/6 για την τ/κ κοινότητα και 1/6 για την ε/κ κοινότητα.

Αυτό αφορά τον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης, ο οποίος θα είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των πολιτειών, ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτός «δεν έχει καμία σχέση με τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες».

Τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες πάνε σε ειδικό ταμείο και ένα μεγάλο μέρος αυτών να αφιερωθεί στις επόμενες γενιές των Κυπρίων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον μετά που θα φθάσουν οι Τ/κ σε ένα επίπεδο ο προϋπολογισμός θα κατανέμεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κοινότητας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι θα αποφασιστεί πώς θα κατανέμεται.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/07/2017 16:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: