Έντονες διαμαρτυρίες της Αθήνας και της Λευκωσίας στον ΟΗΕ εναντίον του Έσπεν Μπαρθ Άιντα




Η Αθήνα και η Λευκωσία προχώρησαν σε έντονα διαβήματα προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος καλύπτει απόλυτα την κατοχική δύναμη Τουρκία και εμμέσως επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή και στην ελληνική πλευρά.

Ως γνωστό, ο κ. Άιντα παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της Τουρκίας και με συνεντεύξεις, προσπαθώντας να διασώσει τους Τούρκους και να δακτυλοδείξει ως υπεύθυνους τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ξέφυγε όλων των διπλωματικών ορίων, δείχνοντας να μην υπολογίζει καθόλου τις ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε από την περασμένη Παρασκευή σε διαβήματα για την αντιδιπλωματική συμπεριφορά του κ. Άιντε. Έντονη αναμένεται να είναι και η αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία θα προβεί σε διαβήματα για τη συμπεριφορά του Νορβηγού διαμεσολαβητή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το θέμα να περάσει στα μαλακά. Γι’ αυτό και στη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Άιντε προτίθεται να του ζητήσει ευθέως να εξηγήσει τα όσα δημοσίως αναφέρει τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις θέσεις που εξέφρασε η Τουρκία στη διάρκεια των συνομιλιών του Κραν Μοντάνα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο κ. Αναστασιάδης κάνει δεύτερες σκέψεις και την απόφαση για τη συνάντηση με τον κ. Άιντα θα τη λάβει την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, η συνάντηση Αναστασιάδη και Άιντε θα γίνει σ’ ένα βαρύ κλίμα, καθώς η Λευκωσία θεωρεί πως ο Νορβηγός επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο να αποφύγει να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά αλλά την ίδια ώρα να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για τη στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ανακρίβειες του Άιντε προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωση του επιτίθεται ευθέως κατά του Νορβηγού διαμεσολαβητή.

Πέραν από τις εξηγήσεις που του ζητά, το ελληνικό ΥΠΕΞ υποδεικνύει:

«Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Άιντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η φράση του στην ίδια συνέντευξη  «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου», είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει».
Μέσα αυτό το κλίμα δυσφορίας και αμφισβήτησης, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε σκοπεύει να συζητήσει και την πορεία των εξελίξεων. Πληροφορίες φέρουν τον Νορβηγό να μεταφέρει μήνυμα από το ΓΓ ΟΗΕ για συνέχιση των προσπαθειών ώστε το φθινόπωρο να συγκληθεί νέα Διάσκεψη στην παρουσία και των πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: