Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Πόσοι Αντετοκούνμπο χάθηκαν στη θάλασσα και στους δρόμους;




Γράφει η Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Αντετοκούμπο. Ούτε το όνομα δεν μπορεί εύκολα να προφέρει κάποιος ελληνόφωνος. Όμως ο ίδιος δηλώνει Έλληνας. Και δικαιωματικά είναι. Όχι γιατί πλέον τον ξέρει το παγκόσμιο ως Greek the freak και γιατί αμείβεται με εκατομμύρια για τις καλαθιές που βάζει στο μπάσκετ.

Κι ούτε γιατί οι Έλληνες παραληρούν πια για αυτόν, αλλά γιατί δεν γνώρισε άλλο τόπο για πατρίδα. Οι γονείς του τού έδωσαν, όπως και στα αδέλφια, του ελληνικό όνομα. Κι η μάνα του τον νανούριζε τραγουδώντας «όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι…». Και σήμερα κλαίει δημόσια, ενώπιον ακροατηρίου, όταν ακούει ξαφνικά τη μάνα του να τραγουδά το ίδιο τραγούδι.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο, με γονείς Νιγηριανούς, γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν ένα από αυτά τα παιδιά που τριγυρνάνε στους δρόμους και πουλάνε ρολόγια και γυαλιά στους θαμώνες των εστιατορίων προκαλώντας τον εκνευρισμό τους.

Και μέχρι τα 18 του ήταν ένας άνθρωπος χωρίς υπηκοότητα. Κι αν δεν τον εντόπιζαν σε μια αλάνα να παίζει με τα αδέλφια του μπάσκετ κι αν δεν κατέληγε να παίζει στο NBA και δεν εθεωρείτο ένας από τους πλέον ταλαντούχους μπασκετμπολίστες, ενδεχομένως θα παρέμενε ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα.

Όπως πολλοί άλλοι. Όπως καλή ώρα μια οικογένεια Κούρδων που για 20 μέρες τώρα κάθεται έξω από το Προεδρικό διεκδικώντας μια πατρίδα αλλά η πατρίδα δεν χαρίζεται.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο, αν δεν είχε την ευκαιρία να αποδείξει το ταλέντο του στον αθλητισμό, θα ήταν ένας μαύρος, που από πού κι ως πού να θέλει να είναι Έλληνας. Έπαιζε, ήταν ο καλύτερος, αλλά δεν συμμετείχε στην εθνική ομάδα γιατί ήταν ξένος. Κάποιοι τον έβριζαν στο facebook με ρατσιστικά σχόλια. Σήμερα στέκουν ουρά για αυτόγραφο και δηλώνουν περήφανοι που είναι συμπατριώτης.

Δεν τους πειράζει το χρώμα, ούτε τα χαρακτηριστικά. Αν δεν ήταν όμως η φήμη κι η επιτυχία θα συνέχιζε, ενδεχομένως, να πουλά τσάντες μαϊμού απλώνοντας την πραμάτεια του στους δρόμους και κανένας δεν θα τον έβλεπε σαν άνθρωπο με δικαιώματα. Ο ίδιος λέει: «Έλληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι! Δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είμαι Έλληνας! Δεν ξέρω τίποτα άλλο.

Δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία. Γιατί να λέγομαι μετανάστης δεύτερης γενιάς; Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν μπορούν να πάρουν την ιθαγένεια. Πολλά παιδιά όμως μπορούν να κάνουν πολλά για την Ελλάδα».

Πόσοι Αντετοκούνμπο χάθηκαν στη θάλασσα και στους δρόμους;

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το βιβλίο Say It In Greek. Φωτογραφία www.mignatiou.com
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το βιβλίο Say It In Greek. Φωτογραφία www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: