Εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του Ιούλη του 1974 από τους Κύπριους της Νέας Υόρκης




Τη μνήμη των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας του 1974 τίμησε η κυπριακή παροικία και της Νέας Υόρκης με μνημόσυνο που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου στον Ιερό Ναό του Αγιο Νικόλαο στο Φλάσινγκ από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης στην κοινοτική αίθουσα “Πέτρος Σαραντάκoς” στη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε και 15λεπτο ντοκιμαντέρ με θέμα “Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου”.

«Η τραγωδία της Κύπρου μας αποκαλύπτει αυτό το πρόβλημα που έχουμε ως λαός να διαιρούμεθα και να μαχόμεθα εναντίον αλλήλων. Εμείς οι ίδιοι μερικές φορές γίναμε αίτιοι καταστροφής. Σήμερα αυτό μας υπενθυμίζει την ανάγκη μιας αρραγούς ενότητας», είπε μιλώντας στην εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική χαρακτήρισε πάρα πολύ μεγάλη την ελληνική προσφορά σ` αυτήν την τελευταία φάση του Κυπριακού.

«Είχα την τιμή να δω τα κείμενα. Είναι πολύ δυνατά κείμενα, τα οποία κατέθεσαν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, που αναρωτήθηκε αν πλέον υπάρχει λογική κι αλήθεια στον κόσμο.

«Εχει πλέον χαθεί και η αλήθεια και όμως εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το παιχνίδι, το οποίο είναι και ένα δείγμα υποκρισίας. Κόπτονται οι άνθρωποι για τα δικαιώματα κάποιου τον οποίον συνέλαβαν να σκοτώνει και λένε έχει δικαιώματα κι ας μην τον καταδικάζουμε. Εδώ υπάρχει ένας λαός, ο οποίος είναι ταλαιπωρημένος και δεν κάνουμε τίποτα. Αυτό δεν είναι υποκρισία;», διερωτήθηκε.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, είπε πως σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές της αντίστασης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας του κυπριακού ελληνισμού.

«Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 43 χρόνια, τα τετελεσμένα της εισβολής είναι εκεί, η κατοχή συνεχίζεται, αλλά αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα να σταματήσουμε τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου», τόνισε.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες έχουν καταδείξει για μια ακόμα φορά ποιος ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λύση, η οποία θα προνοεί την παραμονή της τουρκικής παρουσίας με οποιονδήποτε τρόπο στο νησί. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μέχρι να δικαιωθεί ο ελληνισμός της Κύπρου. Χωρίς εθνική και συλλογική συνείδηση είμαστε σαν λαός καταδικασμένος», πρόσθεσε.

Εξέφρασε τέλος ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, για όσα κάνει για την Κύπρο.

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, πρέσβης Διονύσιος Καλαμβρέζος ανέφερε ότι ο εορτασμός μιας επετείου δεν πρέπει να εξαντλείται απλώς στην απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες, στην καταδίκη του εγκλήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά να αποτελεί αφορμή για αναστοχασμό, για περισυλλογή, για ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής αυτογνωσίας.

«Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε το παρελθόν, αλλά και να μαθαίνουμε απ` αυτό. Η 15η Ιουλίου δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ ξανά στην ιστορία μας. Πρέπει να μην ξεχνάμε το απλό αλλά κρίσιμο μάθημα ότι οι νίκες έρχονται μέσα από την ενότητα, την προετοιμασία και τη συνεργασία, συχνά με ισχυρούς συμμάχους και οι ήττες μέσα από τη διχόνοια, την παραπλάνηση και την αυταπάτη. Οι συμμαχίες, η ενότητα και η μακρόχρονη στρατηγική, όμως, απαιτούν μνήμη, γνώσεις και σκληρή εργασία».

Ο Ελληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής.

«Η κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν για μας συστατικό στοιχείο οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού. Γιατί αυτή η μάχη στην ιστορία δεν δίνεται μόνο μια φορά. Κάθε εποχή οφείλει να δίνει το δικό της αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την επίτευξη των εθνικών στόχων», είπε.

«Το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες είναι να κρατάμε ψηλά τις αρετές τους και να ακολουθούμε το δρόμο του αγώνα και της ελευθερίας, όπως η ελληνική ιστορία επιτάσσει και όπως η μοίρα του έθνους ορίζει μέχρι που το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας να ξανάλθει στην Κύπρο για να ανατείλει ο ήλιος καλύτερες μέρες, μέρες Ανάστασης και Ελευθερίας», είπε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου.

Συγχαίροντας τους ομογενείς για τους αγώνες τους, είπε πως έχουν αποδείξει έμπρακτα την αγάπη και την έγνοια τους.

«Το έργο και η προσφορά σας αναγνωρίζονται από όλη την Κύπρο και σας αξίζει χαιρετισμός τιμής, εκτίμησης για την πολύμορφη και πολύτιμη συμβολή σας στον τομέα προώθησης των προσπαθειών που καταβάλλονται για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος», πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου..

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, είπε πως οφείλουμε να τιμούμε τους νεκρούς, να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε με τον ορθό τρόπο τα γεγονότα, να είμαστε συνεπείς, αγωνιστές κατά της παραχάραξης της αλήθειας και της ιστορίας.

«Σήμερα 43 χρόνια μετά, τα αποτελέσματα της εισβολής δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν την Κύπρο και τον Ελληνισμό”, πρόσθεσε.

«Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1974 η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά από ενέργειες κλιμακώνει την προκλητική της στάσης. Στον Κραν Μοντάνα, “η Ελλάδα και η Κύπρος προσήλθαν με καλή πίστη, σύσσωμος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, με καλή πίστη έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για την επίλυση του Κυπριακού. Εδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για να καταστεί η Κύπρος ένα κανονικό κράτος χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα. Δυστυχώς η τουρκική αδιαλλαξία έδειξε για ακόμη μια φορά το πρόσωπό της», σημείωσε.

Ο Ελληνας γενικός πρόξενος ανέφερε ότι παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, το Κυπριακό δεν τελείωσε, όπως πολλοί θέλουν να περνάνε στον κόσμο,.

«Πάλι ενωμένοι και δυνατοί θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ξανά ώθηση σε μια προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι για 43 χρόνια η Ομογένεια αγωνίζεται για την Κύπρο και όλο αυτό το διάστημα πολλοί έφυγαν με το όνειρο της επιστροφής στην Κερύνεια και στους άλλους κατεχόμενους τόπους τους.

«Είμαστε Αμερικανοί πολίτες ζώντας στην καλύτερη δημοκρατία του κόσμου και γι` αυτό την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πάμε στην Ουάσιγκτον και ευελπιστούμε ότι θα συναντηθούμε με τον Υπουργό Εξωτερικών Τίλλερσον. Να τους υπενθυμίσουμε ότι τα αμερικανικά ιδανικά και οι αξίες παραβιάζονται στην Κύπρο και για 43 χρόνια αγνόησαν την αδικία, η οποία συντελείται ακόμα. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να επιστρέψουμε στην Κερύνεια και να δούμε μια ελεύθερη Κύπρο», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, είπε – αναφερόμενος στο πραξικόπημα –  πως πρέπει τα παθήματα να γίνονται μαθήματα.

«Ως Ελληνες η διχόνοια δεν μας έχει προσφέρει κάτι καλό παρά μόνο καταστροφές. Και ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα είναι το 1974 στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι η θρησκεία μας διδάσκει να συγχωρούμε, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνούμε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία, όταν το 1974 σε ηλικία εφτά ετών αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του.

«Ο πατέρας μου τη Δευτέρα 15 Ιουλίου είχε πάει στην εργασία στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας όπως συνήθιζε, με τη διαφορά όμως εκείνη την ημέρα δεν είχε επιστρέψει πίσω. Μετά από τρεις βδομάδες μας ειδοποίησαν ότι βρίσκεται σε  νοσοκομείο των αγγλικών βάσεων, σε πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση. Είχε δεχθεί δύο σφαίρες από Ελληνοκύπριους εν ώρα εργασίας».

Πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ένα από τα τυχερά παιδιά, γιατί τελικά ο πατέρας του επέστρεψε σπίτι, όμως κάποιων άλλων παιδιών οι γονείς δεν επέστρεψαν ποτέ.

«Γι` αυτό λοιπόν συγχωρώ, αλλά δεν ξεχνώ και ως άτομο και σαν πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας προτεραιότητά μου είναι να προσπαθώ να μεταφέρω στις νεότερες γενιές το να μην ξεχνούν. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε όλους αυτού που έχουν χάσει τη ζωή τους”, κατέληξε ο κ. Παπαστυλιανού.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 17/07/2017 21:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: