Δίκαιη λύση του Kυπριακού χωρίς εγγυητές και στρατεύματα, είπε ο Νίκος Βούτσης




Την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού για μια ενιαία Κύπρο, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε ομιλία του σε ειδική συνεδρία του σώματος για την επίσημη παράδοση του φακέλου της Κύπρου, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βούτσης είπε ότι «πραγματικά αισθάνομαι τιμή, συγκίνηση και ευθύνη που βρίσκομαι ενώπιον σας», κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα που κλείνει.

«Η σημερινή μας πράξη από κοινού νοηματοδοτεί με ένα σύγχρονο τρόπο αυτό το ‘δεν ξεχνώ’ ακριβώς ως μια πράξη ιστορικής συνέχισης και ανασύστασης της ιστορικής, συλλογικής μνήμης και αυτό πρέπει να μας κάνει υπερήφανους», είπε.

Σήμερα, είπε, «κλείνει μια εποχή γύρω από ένα ζήτημα και είναι και η απαρχή διαδικασιών, οι οποίες σε εύλογο διάστημα προφανώς μπορούν να πάρουν και τη μορφή δημοσιοποίησης τους» , σημειώνοντας ότι η ελληνική Βουλή ουδέποτε έχει ψηφίσει γι’ αυτό το θέμα και η συζήτηση σταμάτησε τον Οκτώβριο του 1988.

«Δεν φέραμε μόνο χαρτόκουτα με μαρτυρίες και περιγραφές, φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους πόνο αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες και αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό ως απαρχή για να συγκεντρωθεί και άλλο υλικό και άλλες μαρτυρίες», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, στη δική του ομιλία είπε ότι η σημερινή τελετή παράδοσης του φακέλου της Κύπρου αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας.

Ο Δημήτρης Συλλούρης έκανε λόγο για πολύτιμο ιστορικό υλικό, που «δεν πρόκειται να θεραπεύσουν τις συνέπειες από τα δεινά που επέφερε στον τόπο μας το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή και ούτε θα επουλώσουν τις πληγές από την εθνική τραγωδία του 1974».

«Όμως, για την Κυπριακή Δημοκρατία, τους πολίτες της και τη Βουλή των Αντιπροσώπων η σημερινή τελετή έχει κομβική ιστορική σημασία, καθώς η παραχώρηση του υλικού που παραλαμβάνουμε σήμερα και η ειλημμένη απόφαση για την αποστολή και των υπόλοιπων συμπληρωματικών φακέλων στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα είναι ένα βήμα που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει σκοτεινές ή ελάχιστα φωτισμένες πτυχές του προσκηνίου και παρασκηνίου της κυπριακής τραγωδίας».

Παράλληλα, είπε “πως τερματίζεται έτσι μια εκκρεμότητα πολλών χρόνων, και συντελείται μια επιβαλλόμενη οιονεί ηθική και εθνική αποκατάσταση προς τον κυπριακό λαό”.

Θύμισε ότι «το υλικό που παραλαμβάνουμε σήμερα είχε ζητηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, από τους προκατόχους μου, προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους προέδρους των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τον
«Φάκελο της Κύπρου» και υπηρεσιακούς παράγοντες το 1997, το 2006 και το 2010 από διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις και διαφορετικούς προέδρους της Βουλής των Ελλήνων».

«Νιώθω επομένως υποχρέωση να εκφράσω τις θερμές προσωπικές μου ευχαριστίες, και της ολομέλειας του σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, τα οποία ομόφωνα στήριξαν στην προχθεσινή ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, την απόφαση για την παράδοση από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων του συνόλου του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου», το οποίο φυλασσόταν μέχρι σήμερα ως εφτασφράγιστο μυστικό στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.

Η απόφαση αυτή και η σημερινή τελετή επισφραγίζουν με τον πιο επίσημο τρόπο και με το κατάλληλο πολιτικό και νομοθετικό περίβλημα μια ιστορική αναγκαιότητα και κλείνουν ένα εθνικό και ηθικό χρέος», είπε.

Ο κ. Συλλούρης έκανε επίσης λόγο για την ικανοποίηση του καθολικού και διαχρονικού αιτήματος της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας, και του κυπριακού λαού στο σύνολό του, για παραχώρηση του αρχειακού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα ιστορικά τεκμήρια που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για το τι οδήγησε στην εθνική τραγωδία του 1974.

Ανέφερε ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» άνοιξε το δρόμο για το σημερινό αποτέλεσμα και οδήγησε στον τερματισμό μιας ιστορικής εκκρεμότητας σαράντα τριών χρόνων, από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, και το οποίο ενισχύει και εμβαθύνει περαιτέρω τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Το πρωτόκολλο προβλέπει τα ακόλουθα:

Την πρόσβαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε υλοποίηση του αιτήματός της, στο υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον «Φάκελο της Κύπρου» και βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων από το 1988, έτος περάτωσης των εργασιών της παραπάνω Επιτροπής.

Τη συγκρότηση δύο Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων από τα δύο κοινοβούλια, των οποίων θα προΐστανται αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Επιτροπές θα συνεργαστούν με στόχο την καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του πιο πάνω υλικού στη βάση επιστημονικών κανόνων, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό.

Το υλικό στο οποίο θα δοθεί πρόσβαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς / ιστορικούς σκοπούς με την έγκριση των εκάστοτε Προέδρων των δύο κοινοβουλίων.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «στην πορεία υλοποίησης του όλου θέματος και επεξεργασίας του υλικού από τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων εντοπίστηκαν στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων πρόσθετοι φάκελοι, με έγγραφα διαβαθμισμένα ως «απόρρητα» ή «άκρως απόρρητα», που είχαν κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων από άλλα υπουργεία και φορείς, κυρίως στρατιωτικής προέλευσης».

«Για το υλικό αυτό», είπε, « κρίθηκε σκόπιμο να συνταχθεί Παράρτημα του Πρωτοκόλλου, το οποίο υπεγράφη στις 15 Φεβρουαρίου 2017, έτσι ώστε αυτό να καταστεί αναπόσπαστο μέρος του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου». Και αυτή η εξέλιξη στην όλη διαδικασία είναι ουσιαστική και σημαντική και είναι άλλη μια απόδειξη για τη θέλησή σας, κύριε Πρόεδρε, για όσο το δυνατό περισσότερη πληροφόρηση και διαφάνεια», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Έλληνα ομόλογο του.

Διαβεβαίωσε ότι η Βουλή «θα πράξει ό,τι είναι δυνατό, για να διαφυλάξει και να παραδώσει στους πολίτες της χώρας την ιστορική αλήθεια, που αποτελεί θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού. Είμαι βέβαιος ότι η περισσότερη πληροφόρηση όχι μόνο δε θα βλάψει, αλλά αντίθετα θα μας ενώσει περισσότερο και σε αυτά που πρέπει να αποφύγουμε και σε αυτά που πρέπει να επιδιώξουμε. Η αλήθεια, η πληροφόρηση, η γνώση και η διαφάνεια δεν έβλαψαν ποτέ. Είναι τα σκοτεινά παρασκήνια που βλάπτουν και αυτά θέλουμε να φωτίσουμε», ανέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης.
Επίσης, εξέφρασε δημόσια τη δέσμευσή του που απορρέει από το ίδιο το Πρωτόκολλο και το Παράρτημά του, ότι «οποιαδήποτε χρήση του υλικού αυτού που έχει παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Βουλή των Ελλήνων, θα γίνεται με συμφωνία των Προέδρων των δύο κοινοβουλίων, όπως καθορίζεται στο σχετικό Πρωτόκολλο, για τους σκοπούς που καθορίζονται σ’ αυτό και με πλήρη σεβασμό προς αυτό».

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κάθε πολίτη της χώρας μας: Είναι προφανές ότι το αρχειακό υλικό… δεν αποτελεί την ιστορία του χουντικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής. Κλείνει όμως μια εθνική εκκρεμότητα και μια οφειλή είκοσι εννιά χρονών από την πλευρά της Ελλάδας προς την Κύπρο, επιβεβαιώνει ότι τα δημοκρατικά πολιτεύματα δεν έχουν να φοβηθούν και να αποκρύψουν τίποτε, και αποτελεί τη συνέχεια των προσπαθειών για τη συγκέντρωση και του υπόλοιπου αρχειακού ιστορικού υλικού που βρίσκεται διάσπαρτο στην Κύπρο και την Ελλάδα για την εθνική τραγωδία του 1974».

«Το υλικό αυτό θα προστεθεί στα αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου ήδη φυλάσσεται ένας όγκος αρχειακού υλικού που έχει συγκεντρώσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, κατά το 2006-2011. Για να προχωρήσουμε σε δεύτερη φάση, στην επιστημονική αξιοποίηση αυτού του υλικού, και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό, πάντοτε με το αρμόζον κύρος και την πρέπουσα βαρύτητα των δύο κοινοβουλίων. Γιατί τελικά στόχος μας αλλά και εξόφληση ενός ηθικού και ιστορικού χρέους προς το λαό μας είναι να φτάσουν οι πληροφορίες του Φακέλου στον κάθε πολίτη αυτού του τόπου».

Ευχήθηκε τέλος ότι το ιστορικό υλικό «να μας βοηθήσει όλους, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, να φτάσουμε στην ιστορική αυτογνωσία που είναι απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση, προσδοκώντας και αναμένοντας την ημέρα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στην Κύπρο».

Παρών στη συνεδρία της Βουλής ήταν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας και Εξωτερικών, ο πρώην Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

14/07/2017  – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: