Σιγά που θα έμεναν: Οι Βρετανοί άφησαν τα “τσικό” για τη «νέα φάση» του Κραν Μοντάνα




Με τον έμπειρο διπλωμάτη Τζόναθαν Άλεν επικεφαλής συμμετέχει από σήμερα η βρετανική αντιπροσωπεία σε αυτό που περιγράφεται από το Λονδίνο ως «νέα φάση» στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν που είχε επιστρέψει στο Κραν Μοντάνα την Παρασκευή αναχώρησε για τη βρετανική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου, μετά από το πέρας των συναντήσεων εκείνης της ημέρας.

Κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο τόνισε στο ΚΥΠΕ ότι η μη εκπροσώπηση της Βρετανίας σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του Foreign Office δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση υποβάθμιση της σημασίας που αποδίδεται στη Διάσκεψη ή των προσδοκιών από αυτήν.

«Τόσο ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών (Μπόρις Τζόνσον) παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες και είναι σε επαφή με τη διαπραγματευτική ομάδα στο Κραν Μοντάνα. Η Βρετανία εξακολουθεί να στηρίζει σθεναρά τις συνομιλίες και τους δύο ηγέτες στην Κύπρο», διευκρινίστηκε.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η βρετανική πλευρά αντιλαμβάνεται το ρόλο της ενόψει της νέας φάσης της Διάσκεψης πρωτίστως ως ρόλο υποβοηθητικό, ώστε να δημιουργηθεί έδαφος πρόσφορο για διαπραγματεύσεις και ενδεχομένως αποφάσεις στη βάση συγκεκριμένων αποφάσεων από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αναφορές περί βρετανικών προτάσεων και πρωτοβουλιών συνεχίζουν να υποβαθμίζονται από το Λονδίνο, το οποίο κρατά εν πολλοίς κλειστά τα χαρτιά του.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 03/07/2017 09:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: