Αυλαία σηκώνει για το μοναδικό ορεινό φεστιβάλ, στη Βωβούσα του ανατολικού Ζαγορίου




Με μία θεματολογία που στο επίκεντρο έχει την φύση, τον τόπο και τον άνθρωπο, εγκαινιάζεται σήμερα, και θα διαρκέσει έως τις 8 Αυγούστου, το Φεστιβάλ Βωβούσας στο ομώνυμο μικρό ορεινό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου που διασχίζει ο Αώος ποταμός.

Η θεματολογία του Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά, εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη, παράλληλα με εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογράφο, μουσική και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Το φεστιβάλ ανεβάζει αυλαία σήμερα με μία σημαντική έκθεση φωτογραφίας που έχει θέμα το πρωτοποριακό, για τις αρχές του 20ου αιώνα, έργο των αδελφών Μανάκια, από την Αβδέλα των Γρεβενών, οι οποίοι επιστρέφοντας το 1905 από το Λονδίνο, έφεραν μαζί τους μια κινηματογραφική μηχανή και κράτησαν «ζωντανό» τον πολιτισμό εκείνης της εποχής, ενώ καταγράφουν και πολεμικά γεγονότα στην Μακεδονία και ευρύτερα στα Βαλκάνια. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται και στο χωριό Περιβόλι των Γρεβενών.

Αύριο το απόγευμα, θα γίνουν εγκαίνια τριών φωτογραφικών εκθέσεων, ανάμεσα τους και εκείνη του Κώστα Μπαλάφα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2003 στο Μουσείο Μπενάκη και έχει θέμα, «Φωτογραφικές μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα».

Καθημερινά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπάρχει εξάσκηση στα βουνά, από τις 8 έως τις 10 το πρωί, καθώς και κινηματογραφικά εργαστήρια με το Βασίλη Λουλέ και θέμα: «φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες». Επίσης, θα λειτουργούν εργαστήρια για παιδιά, χειροτεχνίας, σωματικής άσκησης και διατροφικού πολιτισμού.

Το φεστιβάλ Βωβούσας τα τελευταία χρόνια, o «πολιτισμός του βουνού», γέννησε την ιδέα στην APIVITA για ένα καινοτόμο εγχείρημα, τη σειρά περιποίησης σώματος PINDOS WILD HERBS από βότανα της Πίνδου, με το σύνολο των κερδών από την πώληση των προϊόντων, να χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, «οικολογικού αλφαβητισμού» σε σχολεία της περιοχής.

Το εγχείρημα θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 31 Ιουλίου το βράδυ με μια ομιλία του προέδρου της APIVITA Νικόλαου Κουτσιανά, ενώ την Πέμπτη 3 Αυγούστου, θα εγκαινιαστούν ένα εργαστήριο παρασκευής φυσικών καλλυντικών με εκχυλίσματα βοτάνων της Πίνδου και ένας μικρός βοτανικός κήπο με ενδημικά βότανα της περιοχής που θα αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ο Δημήτρης Δρούγιας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως το φεστιβάλ Βωβούσας αποτελεί «εξέλιξη», των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την εκτροπή του Αώου που έγινα στην περιοχή το 2013 και το 2014».

Μετά τις εκδηλώσεις από την Κίνηση για την Προστασία του Αώου το 2013 και 2014, την σκυτάλη πήρε το Φεστιβάλ Βωβούσας που, από το 2015 και μέχρι και φέτος, είναι μια όαση πολιτισμού στο απομακρυσμένο Ζαγοροχώρι, τη Βωβούσα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δρούγιας.

Η Κίνηση, μετά το τέλος του Φεστιβάλ, συνεχίζει και οργανώνει στις 26 και 27 Αυγούστου, τον πιο απαιτητικό αγώνα ορεινής ποδηλασίας 100 χιλιομέτρων και τον μικρότερο των 30 χιλιομέτρων γύρω από την λεκάνη απορροής του Αώου για 5η χρονιά φέτος.

«Μοναδικό ορεινό Φεστιβάλ στην Ελλάδα», χαρακτηρίζει το 10ημερο των εκδηλώσεων ο φωτογράφος διοργανωτής Καμίλο Νόλλας και σημειώνει:

«Το Φεστιβάλ Βωβούσας, ξεκίνησε το 2013 από μια χούφτα ανθρώπους που ήθελαν να μετατρέψουν τη διαμαρτυρία σε πολιτισμό, όταν εμφανίστηκε ένα παράλογο σχέδιο κατασκευής φράγματος στον ποταμό Αώο. Από τότε, κάθε καλοκαίρι διοργανώνουμε εκδηλώσεις στα 1000 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στις κορυφές της Βόρειας Πίνδου με μότο, “πάρτε τα βουνά προσωπικά”. Μετά από 5 χρόνια, μπορούμε να μιλάμε για το μοναδικό ορεινό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το πολύπλευρο πρόγραμμά μας, περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες, πεζοπορικές δραστηριότητες, ενώ θεωρούμε δυνατό σημείο μας το εκπαιδευτικό, με τα εργαστήρια που προτείνουμε. Εντός Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και στις παρυφές ΝΑΤURA 2000 στόχος του Φεστιβάλ είναι να προσελκύσει κόσμο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη περιοχή, ώστε ο πολιτισμός να ταξιδεύει ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως τα νερά του ποταμού Αώου».

M.Τζώρα , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: