Ασκεί κριτική στον Αναστασιάδη, “χαϊδεύει” την Τουρκία, ο Άνδρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ: Η Άγκυρα έκανε βήματα!




Τις απόψεις τους για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό αντάλλαξαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Είναι κοινή θέλησή μας, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, να συνεχίσουν οι  προσπάθειες για την λύση του προβλήματος, στα πλαίσια που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Επίσης, συζητήσαμε για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα που αναμένουμε ότι θα υπάρξει την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο κ. Κυπριανού στο ΚΥΠΕ, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, όπως η τουρκική απειλή ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση έξω από τα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το τι συνέβη στο Κραν Μοντανά, τα ενεργειακά, καθώς επίσης και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Βεβαίως, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ , «δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε από μέρους του κυπριακού λαού, είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά συζητήσαμε και αυτά τα θέματα γιατί θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς σε αυτά τα θέματα».

Όσον αφορά το τέλος, τουλάχιστον της ως τώρα διαδικασίας αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή η δυσμενής εξέλιξη τον βρίσκει «με πολλή απογοήτευση, για το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα και να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Αντικειμενικά, πρόσθεσε, αυτή η προσπάθεια ήταν δύσκολη, χρειαζόταν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, σίγουρα την κύρια ευθύνη για την μη κατάληξη την έχει η Τουρκία, θεωρώ όμως ότι μπορούσαμε να είχαμε διαχειριστεί τα ζητήματα, ως κυπριακή κυβέρνηση, καλύτερα.

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, και μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάϊ , ότι θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερη παρουσία από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντανά, «δίχως να θέλω να πω με αυτό πως εμείς είμαστε η αιτία που έχει καταρρεύσει αυτή η προσπάθεια».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα ότι είναι παράξενο που τα Ηνωμένα Εθνη δεν αποδίδουν στην Άγκυρα αυτήν την ευθύνη, αντίθετα υπάρχουν αξιωματούχοι του που θεωρούν ότι η Τουρκία έκανε κάποια βήματα και ότι η δική μας πλευρά δεν έκανε, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε:

«Η Τουρκία έκανε κάποια βήματα τα οποία δεν ήταν αρκετά. Κι ό,τι αφορά εμάς, κάναμε βήματα που κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα, αφού εμείς στο ΑΚΕΛ είναι εδώ και έξη μήνες που επιμένουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να είχε αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία για συζήτηση των θεμάτων ουσίας, αυτά δηλαδή που κατέγραψε ο ΓΓ στην Ελβετία ως ζητήματα σημαντικά, που εάν επιλύονταν, τότε θα δινόταν ώθηση στη διαδικασία. Επίσης, θεωρώ πως εκεί στην Ελβετία θα έπρεπε να ήμασταν πιο αποφασιστικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχώρηση στα ζητήματα αρχών».

Πλέον, μετά από τις εξελίξεις στην Ελβετία, ο κ. Κυπριανού δήλωσε αντίθεση με όσους πιστεύουν πως θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ως μοντέλο λύσης εκείνο της Ομοσπονδίας, και να προταχθεί εκείνη του ενιαίου κράτους.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί επικίνδυνη μια τέτοια προσέγγιση, αλλά εξίσου επικίνδυνη και εκείνη της Τουρκίας που λέει ότι πρέπει να επιδιωχθεί λύση έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ. Μια τέτοια λύση, είπε, θα φέρει δύο χωριστά κράτη και, ακόμα χειρότερα, και προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος από την Τουρκία. Ο κ. Κυπριανού είπε πως άμεσα δεν θεωρεί πως η Τουρκία θα επιδιώξει κάτι τέτοιο αλλά δεν το αποκλείει σε βάθος χρόνου.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Έντονες επικρίσεις κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κραν Μοντάνα, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κυπριανού είπε πως αίσθηση του είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πήγε στη Διάσκεψη με προτεραιότητα να ασχοληθεί με τη λύση του κυπριακού, αλλά για να παίξει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Σχολιάζοντας αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για τις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ μετά τη Διάσκεψη, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι έχει το δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι «δεν ζούμε σε φασιστική χώρα».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε λανθασμένους χειρισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά πήγε στην Ελβετία εντελώς απροετοίμαστη, με την αντίληψη ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί η ουσία κάποιων θεμάτων. Ανέφερε πως δεν είχαν προετοιμαστεί θέσεις για συγκεκριμένα ζητήματα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά υποχρεώθηκε, υπό την πίεση του χρόνου, να αναθέσει σε κάποιους ανθρώπους να εργάζονται όλο το βράδυ για να ετοιμάσουν έγγραφα και προτάσεις.

Καταδικάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του επικεφαλής του ΑΚΕΛ η Λευκωσία: Αστήρικτη κριτική…

ΚΥΠΕ, ΑΘΗΝΑ, ΡΙΚ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: