Ζεμενίδης: Οι νόμοι μας, η θεωρία μας, η θρησκεία και ο πολιτισμός μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα




Συνέντευξη του Εκτελεστικού Προέδρου του HALC,
κ. Έντυ Ζεμενίδη, στον Νίκο Αντωνιάδη – Νέα Υόρκη, Ιούνιος 2017

Μεσσηνία, Κύπρος, Σικάγο! Δεν μπορεί να διαχωρίσει την Κύπρο από την Ελλάδα. Νιώθει Κύπριος, νιώθει Έλληνας και παλεύει για τον Ελληνισμό και τις ρίζες του σε κάθε του βήμα. Μιλά με περηφάνια για την καταγωγή του, την οικογένεια του αλλά και τις διακρίσεις του γιου του στην κολύμβηση, ο οποίος, στα δεκατρία του είναι ανάμεσα στους καλύτερους κολυμβητές του Σικάγο!

Ο Έντυ Ζεμενίδης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC – Hellenic American Leadership) είναι ο άνθρωπος που είχε επιλεγεί από το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Τομέα του Σικάγου (Chicago Council on Global Affairs) για να αποτελέσει μέρος του προγράμματος Αναδυόμενων Ηγετών (Emerging Leaders Class of 2015), όπου μετά από μια πολύ απαιτητική διαδικασία υποψηφιοτήτων και συνεντεύξεων, το Συμβούλιο «ονόμασε» μόλις 21 αναδυόμενους ηγέτες για το 2015, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα διετές πρόγραμμα που αφορούσε ζητήματα που επηρεάζουν τον κόσμο και το παγκόσμιο μέλλον του Σικάγου!

Ο Έντυ Ζεμενίδης είναι ο άνθρωπος που ηγείται του HALC από τη μέρα ίδρυσης του, το 2012, και μαζί με άλλους συμπατριώτες μας της Ομογένειας παλεύουν για τα δίκαια της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ελληνισμού. Ήταν χαρά μου να τον συναντήσω και να μιλήσουμε, για τι άλλο!, για Ελλάδα και Κύπρο! Μια συζήτηση που ζήτησε να γίνει σε πρώτο πρόσωπο, χωρίς τυπικότητες!

Έντυ, γνωρίζω πως το πρόγραμμα σου είναι βαρυφορτωμένο και συχνά βρίσκεσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο (γέλια), γι’ αυτό και σ’ ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης για τη σημερινή μας συνάντηση.

Ξεκινώντας από το πιο απλό, την ιστοσελίδα του HALC, το μάτι πάει στο πιο κάτω:

«Οι νόμοι μας, η θεωρία μας, η θρησκεία μας, ο πολιτισμός μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα»!

Ερώτηση: Μέσα από αυτή τη φράση, το όραμα σας είναι αρκετά ξεκάθαρο. Πώς ξεκίνησε το HALC και ποιοι οι άμεσοι στόχοι του;

Έντυ: Ο Νίκος Μούγιαρης, πρωτοστάτης της Ομογένειας σε θέματα Ελληνισμού και Παιδείας έβλεπε πως τα τελευταία χρόνια ο Ελληνισμός σβήνει, ο Ελληνισμός χάνεται, το πρόβλημα της Κύπρου σβήνει από θέμα «εισβολής και κατοχής», τα παιδιά μας ούτε που ξέρουν πολλά πράγματα για το 1974.

Επίσης, αν ρωτήσεις τους νέους μας για την Ελλάδα, πολλοί δεν ξέρουν να σου απαντήσουν για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις ρίζες μας. Το HALC δημιουργήθηκε για να προασπίσει αυτή την περιουσία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ετοιμάσει μια πολύ δυνατή ομάδα ηλικίας 35-45 ετών, οι οποίοι θα είναι οι πυρήνες που θα προωθήσουν τις ρίζες και τον πολιτισμό μας. Και η ομάδα αυτή, θα ετοιμάσει με τη σειρά της μια άλλη ομάδα, ηλικίας 20-30 χρονών που θα έχει επίσης τον ίδιο στόχο, να προωθεί την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της!

Ερώτηση: Ενώ στις ΗΠΑ, το HALC έχει έντονη τη σφραγίδα του στα όσα κάνει, στην Ελλάδα και ειδικά στην Κύπρο, ίσως να μην έχουν ακόμη καταλάβει τι ακριβώς κάνετε, πόσα σημαντικά προσφέρετε!

Έντυ: Τα κέντρα λήψεως αποφάσεων μας γνωρίζουν καλά. Με τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ έχουμε συστηματική επαφή. Ναι, ίσως ο κόσμος να μην ξέρει τόσο, αλλά εμείς προσπαθούμε αθόρυβα εκεί που θα έχει αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Κατά τη δική σου εκτίμηση, ποια είναι τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του HALC μέχρι τώρα;

Έντυ: Έχουμε συμπεριλάβει περισσότερους νέους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που συμμετέχουν στη λήψη σοβαρών ενεργειών εκ μέρους του Ελληνισμού από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Το HALC έχει σταθερά τη μεγαλύτερη – καθώς και νεότερη και πιο διαφορετική – εκπροσώπηση στις διάφορες διασκέψεις της κοινότητας μας στην Ουάσιγκτον DC. Αρκετά μέλη του HALC – και δεν είναι λίγοι – έχουν γίνει γνωστά σε διάφορα μέλη του Κογκρέσου και σε άλλους πολιτικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλες τις ΗΠΑ. Και σημειώστε πως ξεκινήσαμε την «Ηγεσία 2030», η οποία μέχρι το 2030 θα έχουμε «δημιουργήσει» 400-500 Ελληνοαμερικανούς και οι οποίοι θα έχουν περάσει από την ίδια εκπαίδευση, θα έχουν δημιουργήσει ένα κοινό ήθος και θα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Επίσης, η στενή συνεργασία μας με διάφορες εβραϊκές οργανώσεις της Αμερικής. Το επίκεντρο αυτού είναι η συνεργασία με την Αμερικανο-Εβραϊκή συμμαχία για την ίδρυση του Κογκρέσου Ελληνικής Ένωσης Ισραηλινών Συμμαχιών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ – ένα φόρουμ που καταδεικνύει πώς η εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Πέραν των προσπαθειών προώθησης του Ελληνισμού (π.χ. πρόσφατα ο Νίκος Μούγιαρης έστειλε δωρεάν 30 ξένους φοιτητές του St. John’s College να γνωρίσουν την Ελλάδα από κοντά!), αλλά και της έντονης συνεργασίας μας με τους Εβραίους, αναπτύξαμε και συνεργασία με τους Αρμένιους. Π.χ., πριν δυο χρόνια, κάναμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τους Αρμένιους, το HALC, η ΠΣΕΚΑ και η Κυπριακή Ομοσπονδία. Επίσης, μέσα από τις στενές επαφές μας, να σας αναφέρω ενδεικτικά τις σχέσεις μας με το μέλος του Κογκρέσου, Adam Schiff, ο οποίος έχει έναν τεράστιο αριθμό υποστηρικτών. Τέτοιοι άνθρωποι έχουνε δύναμη και είναι σημαντικό να σας πω πως στα συνέδρια που διοργανώνονται εδώ στις ΗΠΑ έχει μπει για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα της Ποντιακής Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Γενοκτονίας. Όταν κάνουμε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για την εισβολή, την κατοχή, κ.λ.π., όλοι αυτοί είναι στο πλευρό μας.

Ερώτηση: Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πολλοί λένε πως η Ελλάδα, μέσα από το Μνημόνιο θα ταλαιπωρείται με το δημόσιο χρέος, ίσως και μέχρι το 2085. Ποια η δική σου άποψη;

Έντυ: Εμείς ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή, ότι το κούρεμα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει. Σώσαμε όλες τις τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας αλλά το πρόβλημα ήταν και δικό τους. Εμείς τους σώσαμε! Δηλαδή, επειδή τώρα τους σώσαμε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέμε: «δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο κούρεμα;»! Δεν γίνεται αυτό το πράγμα!

Ερώτηση: Και από Ευρώπη και από ΔΝΤ;

Έντυ: Βεβαίως! Με βάση το Γερμανικό μοντέλο, οι Γερμανοί πληρώσανε το χρέος τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Όχι! Όταν θέλανε να ξαναενώσουνε τη Γερμανία, εμείς δεν τους δώσαμε οικονομική βοήθεια; Φυσικά και τους δώσαμε. Άρα, πρέπει να γίνει το κούρεμα και παράλληλα να υπάρξει ένα καινούριο πακέτο, για μια καινούρια Ελλάδα. Και φυσικά δεν πρέπει να γίνει για να έχουμε την «άνεση» να κάνουμε τις κουταμάρες που κάναμε τα τελευταία 40 χρόνια! Εμείς εδώ σπρώχνουμε για το κούρεμα αλλά και για άλλα προγράμματα, να προωθήσουμε Ελληνικά προϊόντα, όπως π.χ. τα Ελληνικά κρασιά, τα οποία πάνε πολύ καλά. Αλλά και όλη αυτή η μόδα με τη μεσογειακή δίαιτα, μας δίνουν μια τεράστια ευκαιρία για επένδυση και προώθηση των προϊόντων της Ελλάδας.

Πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Να βοηθήσουμε μια νέα γενιά Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών. Ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια νέα Ελληνοαμερικανική τράπεζα μικρο-δανεισμού σε μια καινούρια γενιά επιχειρηματιών στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για νέες ιδέες, για θέματα παράδοσης, και ειδικά μέσα από τη συνεργασία που έχουμε με τους Αμερικανοεβραίους και το Ισραήλ είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τα σωστά πράγματα, πόση δύναμη έχουν στην Αμερικανική πολιτική, τι δύναμη έχουν στα γεωπολιτικά. Μιλάμε για το πιο δυνατό lobby. Το Ισραήλ έχει μια απέραντη φήμη εδώ στην Αμερική, στον επιχειρηματικό κόσμο ως “start-up” nation (νεοϊδρυθέν έθνος). Αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Γιατί, όσον αφορά την Ελλάδα, μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως τη ρίζα, τη γενέτειρα του Πολιτισμού και της Καινοτομίας και να την φέρουμε πίσω. Εμείς, ως οργάνωση, ως HALC, θέλουμε την Ελλάδα να ξαναγίνει ένα Έθνος Καινοτομίας.

Ναι, πρέπει να κοπεί το χρέος, ως το πρώτο βήμα στα πιο πάνω.

Ερώτηση: Έντυ, πριν κλείσουμε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, δεν θα μπορούσαμε να μην αγγίξουμε το Κυπριακό πρόβλημα. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται από την Ομογένεια και τις συνεχείς παραστάσεις σας στο Λευκό Οίκο, στο Καπιτώλιο, αλλά και σε άλλα σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, με την Ομογενειακή ηγεσία να αναφέρει επανελημένα το πρόβλημα μας ως «πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Και όπως εσείς, σωστά αναφέρατε πιο πάνω, ο Ελληνισμός χάνεται, το πρόβλημα μας χάνεται, τα παιδιά μας ούτε που ξέρουν για το 1974 πολλά πράγματα. Ποιο το δικό σας μήνυμα, ειδικά τώρα που είμαστε σε κομβικό σημείο, με μια Τουρκία να θέλει, τον Διεθνή Παράγοντα να μας πιέζει και ειδικά σε μια περίοδο που η Αμερική εκδίδει τους Τούρκους; Τι πιστεύετε για όλα αυτά, ποιο το μήνυμα σας στον Πρόεδρο; Σίγουρα, η δική σας άποψη είναι πολύ σημαντική, λίγο πριν από έναν μάλλον τελικό γύρο συνομιλιών.

Έντυ: Πάνω από όλα, και το έχω εξηγήσει σε πολλούς, εγώ είμαι από το Σικάγο και ότι επίσης μας πήρε 108 χρόνια να κερδίσουμε το πρωτάθλημα (γέλια)! Ότι είπα στον Πρόεδρο, το είπα και στον Άιντε και στους Αμερικανούς. Εγώ δεν σκέφτομαι την Κύπρο του 1974, ξέρω τι έγινε το 1974, το 1983, το 2004, και όπως τους έχω τονίσει: «Το παρελθόν με ενημερώνει αλλά δεν με υποδουλώνει»! Η Κύπρος για μένα είναι «λύση», όχι πρόβλημα. Η Κύπρος έχει προσφέρει πολλά στην ιστορία. Μιλάνε για τον Χριστιανισμό σε Ιράκ και Συρία, ενώ η πρώτη Χριστιανική χώρα ήταν η Κύπρος. Πηγαίνουν και βλέπουν τον Σαίξπηρ και δεν ξέρουν πως έπαιζε τον Οθέλλο στην Κύπρο, και πως παντρεύτηκε στην Κύπρο. Όταν κοιτάζεις την Μεσόγειο με τα τόσα προβλήματα, σε όλα είναι στη μέση η Κύπρος. Η Κύπρος παίζει ρόλο σε κάθε θέμα. Στη Συρία, τους βλέπεις διχασμένους αλλά όλοι μιλάνε στην Κύπρο. Ο Λίβανος και το Ισραήλ κάνουν διπλωματία σε ενεργειακά θέματα και μέσα σε αυτά είναι και η Κύπρος. Πρέπει να κάνουμε re-brand (επαναπροώθηση ταυτότητας). Είναι σημαντικό όταν βλέπουμε την Ελλάδα και την Κύπρο σε τριμερή με το Ισραήλ και την επόμενη μέρα τριμερή Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος.

Επαναλαμβάνω, η Κύπρος είναι «η λύση» και όχι το πρόβλημα. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει λύση, με κανέναν τρόπο, αν η Τουρκία παραμένει με στρατεύματα στο νησί. Όσο παραμείνουν τα στρατεύματα και οι εγγυήσεις, η Κύπρος δεν θα είναι ποτέ «η λύση». Εμείς θέλουμε μια Κύπρο για την Κύπρο, που να παίζει έναν θετικό ρόλο και με την Αίγυπτο, και με το Ισραήλ και με την Τουρκία. Αν Τουρκία ξυπνήσει μια μέρα και πει: «έχουμε αυτό το όνειρο και είμαστε θετικοί», τότε εντάξει, να τους έχουμε φίλους αλλά αυτή την Τουρκία (του τώρα) δεν τη θέλω για φίλη (γέλια)!

Ερώτηση: Έχετε κάνει κάποιες εισηγήσεις στον Πρόεδρο, του έχετε προτείνει κάποιο πλαίσιο;

Έντυ: Θα ήθελα να πω πως δεν ξεχνάμε πόσο ξύλο φάγαμε το 2004 εδώ στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Το 2004, είπαμε «όχι», σωστά το είπαμε, κι εγώ είπα «όχι» αλλά μετά έπρεπε να εξηγήσουμε ένα καινούριο όραμα, να παρουσιάσουμε έναν καινούριο πατριωτισμό που θα «τραβούσαμε» και τους Τουρκοκύπριους. Πρέπει να καταλάβουμε πως μπορούν να αισθάνονται οι Τ/Κ ασφαλείς σε μια ενωμένη Κύπρο. Ναι, αυτό θέλει κάθε κυβέρνηση, θέλει όλους τους πολίτες της χώρας να νιώθουν ασφαλείς. Εμείς εδώ τι έχουμε; Π.χ. εγώ μένω στο Σικάγο. Στο Σιγάκο, στην πόλη του, ο ίδιος ο Ομπάμα, και η κυβέρνηση του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσαν «εντολή» για να νιώσουν οι μαύροι ασφαλείς σε αυτή τη χώρα. Κι εμείς, ως Ε/Κ δεν πρέπει να μας ενοχλεί που οι Τ/Κ έχουν απαιτήσεις ασφαλείας. Αλλά είναι παράλογο να θεωρούν (οι Τ/Κ) πως είναι ασφαλείς μόνο από τους Τούρκους. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Έχουμε δεχτεί τη Διεθνή Αστυνομική Δύναμη, έχουμε δεχτεί την Ομοσπονδία, έχουμε δεχτεί αρκετά, αλλά τους Τούρκους δεν τους δεχόμαστε. Ο στρατός δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Δέχομαι πως μπορεί ένας Τ/Κ να πει πως έχει το φόβο από το ΕΛΑΜ, ναι, αλλά ο στρατός δεν μπορεί να το λύσει αυτό. Μόνο η Αστυνομία και ένα καλό σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να το λύσει αυτό!

Ερώτηση: Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μας με τους Γκρίζους Λύκους, σωστά;

Έντυ: Ακριβώς. Ο στόχος της κυβέρνησης της Κύπρου είναι να προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, Πολωνούς και Φιλιππινίζες. Το ξέρουμε πως η Τουρκία δεν παίζει αυτό το ρόλο, παρά μόνο απειλεί και κάνει τους Τ/Κ να φοβούνται. Αν το κρατήσουμε αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν θα υπάρχει Κύπρος του μέλλοντος αλλά η Κύπρος του 1974! Και αν μείνουν οι εγγυήσεις με οποιαδήποτε μορφή, θεώρησε το δικό μου ΟΧΙ ως δεδομένο. Δεν με νοιάζει πως αυτό περιγράφεται, και τι σημαίνει, θα πω ΟΧΙ. Η Τουρκία έξω, ξεκάθαρο! Το ΟΧΙ του 2004 είναι παρόμοιο με το ΟΧΙ του 1940. Εμείς είμαστε μια χώρα, μια ράτσα που πάντα λέγαμε πως θέλαμε να νιώθουμε ελεύθεροι, όχι ψευτοπατριωτικά (αλλά με την πραγματική έννοια). Π.χ. (φέτος είναι και τα γενέθλια του, πριν 2500 χρόνια), ο Ηρόδοτος μας έμαθε την ιστορία της Σαλαμίνας, την ιστορία των Θερμοπυλών, μας είπε τι κάνανε οι πρόγονοι μας μέσα σε ένα χρόνο. Πήγανε εκεί και ξέρανε πως πήγαν για να πεθάνουν αλλά πήγανε. Και μετά, οι Αθηναίοι έφυγαν από την πόλη τους, πήγαν απέναντι και βλέπανε τους Πέρσες που κατέλαβαν το έδαφος αλλά πολέμησαν για να μείνουν ελεύθεροι. Και παρ’ όλο που οι Πέρσες είπανε στους Σπαρτιάτες και μετά στους Αθηναίους «ελάτε με εμάς» και θα σας αφήσουμε «ελεύθερους», αυτοί είπανε «όχι δεν γινόμαστε σκλάβοι»!

Ναι, αυτό είναι το μήνυμα μου και θα ήθελα κλείνοντας να αναφέρω κάτι που κάνουμε λάθος (και δεν πρέπει να το πιστεύουμε)! Οι Αμερικανοί κ.λ.π μας λένε «να δεχτούμε τη λύση, γιατί αυτό θα μας φέρει λεφτά». Όταν τον ακούω αυτό, θυμάμαι το τραγούδι του Νταλάρα: «Λογαριάσατε λάθος με το νου σας εμπόροι»!

Έντυ, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε πιο όμορφα και πιο εύστοχα από αυτό που μόλις ανέφερες. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρετε στην Ελλάδα και στην Κύπρο μας, σας ευχόμαστε κάθε καλή συνέχεια, με την κοινή ευχή να έρθει η πολυπόθητη μέρα που η Κύπρος θα είναι «η λύση» και η Ελλάδα «Η χώρα της Καινοτομίας»! Να’ σαι καλά, σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο σου!

Έντυ: Κι εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και την συζήτηση και εύχομαι να τα ξαναπούμε σύντομα. Καλή συνέχεια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: