Βελτιωμένες οι προοπτικές ανάκαμψης στην ευρωζώνη, λέει η ΕΚΤ: Συνεχίζεται η ποσοτική χαλάρωση




Bελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης για την ευρωζώνη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η τράπεζα αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης για τα επόμενα δύο χρόνια. Αντιθέτως, η ΕΚΤ διαβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού, εξέλιξη η οποία την υποχρεώνει, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, να επιμείνει με τα μη συμβατικά μέτρα πολιτικής και συγκεκριμένα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πιο αναλυτικά η ΕΚΤ ανέβασε τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,9% για φέτος (έναντι 1,8% που ήταν η εαρινή πρόβλεψη), στο 1,8% για το 2018 (έναντι 1,7%) και στο 1,7% για το 2019 (έναντι 1,6%). Ωστόσο μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,5% έναντι 1,7% που ήταν η εαρινή πρόβλεψη, για το 2018 στο 1,3% έναντι 1,6% και στο 1,6% για το 2019 έναντι 1,7%. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ΕΚΤ είναι η άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα -αλλά πλησίον- του 2%.

Οι εξελίξεις αυτές απομακρύνουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της δεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων -σύμφωνα με την πάγια φρασεολογία των τελευταίων μηνών- αν καταστεί απαραίτητο. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αναμένει πλέον τα επιτόκια να παραμείνουν επί μακρόν στα υφιστάμενα επίπεδα. Η νέα φρασεολογία συνδέεται εν κατακλείδι με την απομάκρυνση του κινδύνου αποπληθωρισμού.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν τέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας.

08/06/2017 17:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: