«Tweet-άροντας ΠΟΛΙΤΙΚΗ»: Παρουσίαση της “μικρο-έκδοσης” του Γιώργου Κουμουτσάκου




Το βιβλίο του με τίτλο ” tweet- άροντας ΠΟΛΙΤΙΚΗ” παρουσίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρώην εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος παρουσία ανθρώπων από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και συγγραφικό κόσμο.

Το παρών έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Γιώργος Στίλιος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής , βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος ενώ μίλησαν ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο διευθυντής ερευνών του «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, η σύμβουλος επικοινωνίας Αρετή Γεωργιλή και ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης.

Η «μικρο-έκδοση αυτή», όπως είπε ο συγγραφέας «μεταπλάθει, τον ψηφιακό κόσμο της πολιτικής σε έντυπο». Περιλαμβάνει επιλεγμένα tweets των τελευταίων δυόμιση χρόνων, από την είσοδο του συγγραφέα στην Ελληνική Βουλή μέχρι σήμερα. Πρόκειται για κείμενα 140 χαρακτήρων που γεννήθηκαν με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα «αλλά σήμερα στέκουν αυτόνομα» όπως σημείωσε ο Γ. Κουμουτσάκος.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ τόνισε:

«Το Twitter είναι μέσο προκλητικό. Πάντα ανοικτό. Διαθέσιμο. Σε εσένα αλλά και σε όλους. Προσφέρει την ευκαιρία της πρόκλησης την ίδια στιγμή που παρέχει και την παγίδα της.

Όσοι «tweet-άρουμε» πολιτική και πολιτικά έχουμε έρθει αντιμέτωποι και με «επιβραβεύσεις» και με «επιτιμήσεις». Αντιμέτωποι και με τα λάθη μας, με τον παρορμητισμό και τη βιασύνη μας.

Η ψηφιακή «δημόσια σφαίρα» μπορεί να αναδείξει έναν πολιτικό. Μπορεί όμως, και να τον τραυματίσει. Ενίοτε θανάσιμα.
Ένα tweet φαινομενικά συνοδεύεται από ευκολία. Η πολιτική όμως, οφείλει να μην είναι παρορμητική και επιφανειακή. Η επιλογή της «ανάρτησης» οφείλει να είναι βασανιστική.

Τα tweets που έχουν επιλεγεί γράφτηκαν με οδηγό αυτές τις σκέψεις.

Κάθε ένα από αυτά είναι μια σφραγίδα. Στον κωδικοποιημένο του λόγο αποτυπώνεται επιγραμματικά η πολιτική μου φιλοσοφία. Η αντίληψή μου για τη Δημοκρατία. Τις προϋποθέσεις της συνύπαρξης. Την πορεία της χώρας. Τις εξωτερικές της σχέσεις. Τη θέση της στον κόσμο. Τη σχέση της με τη σύγχρονη ιστορία.

Είμαστε ο λόγος μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε και τα tweets μας».

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, με τη σειρά του, μιλώντας για το βιβλίο, ανέφερε τις ενστάσεις του για το twitter λέγοντας: Εγώ ήλθα εδώ να μιλήσω εναντίον του twitter. Ο Γιώργος, όμως, παίρνει αυτό το εφήμερο που λέγεται tweet και το κάνει βιβλίο. Οι 140 χαρακτήρες όμως περιλαμβάνουν το ζουμί της σκέψης. Αυτό που γίνεται σήμερα με το twitter μου φαίνεται βεβαίως καταπιεστικό ειδικά για φλύαρους σαν και μένα».

Ο διευθυντής ερευνώντης «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης με την σειρά του είπε:

«Η ιδέα του Γιώργου Κουμουτσάκου μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Οι ηγεμονικές παρουσίες διαχρονικά ήταν ηγεμονικές και στις τάσεις της εποχής τους. Ο Τραμπ εξελέγη επί της ουσίας χρησιμοποιώντας το twitter. Η ηγεμονία στο μέσον ανοίγει και την ηγεμονία στην πολιτική. Αυτό ωστόσο που λείπει από την ελληνική πολιτική σκηνή δεν είναι οι 140 χαρακτήρες αλλά οι επόμενοι. Ωστόσο η ιδέα του Γιώργου Κουμουτσάκου είναι πολύ ενδιαφέρουσα ανεξαρτήτως αν η κουβέντα για τα social media πρέπει να ανοίξει κυρίως στον τομέα του πως μπορείς να ελέγξεις τι γράφεται εκεί».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «κάθε εποχή έχει τα μέσα από τα οποία περνούν τα πολιτικά μηνύματα. Άλλοτε η φωνή έδινε τον τόνο. Μετά ήλθε η εμφάνιση. Σήμερα μιλάμε πια για το twitter με αμέτρητους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Και αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Οι 140 χαρακτήρες είναι περιοριστικοί αλλά σε οδηγεί στον να σκέφτεσαι συγκεντρωτικά και ολοκληρωτικά. Σε 140 χαρακτήρες δεν χωράει ανάλυση και δεν ευνοεί την κριτική σκέψη αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος βλέπει την αθώα πλευρά του twitter. Όσον αφορά τα faκe news στην Ελλάδα τι να πεις όταν πολλά από αυτά που έχουμε ακούσει είναι τόσο fake” αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Τέλος η σύμβουλος Επικοινωνίας, Αρετή Γεωργιλή μιλώντας για το βιβλίο αλλά και τα social media ξεκίνησε την ομιλία της χαρακτηρίζοντας το twıtter ως δημοκρατικό μέσο. «Ο Γιώργος Κουμουτσάκος με αυτό το βιβλίο προσπαθεί να φέρει τον πολιτικό πολιτισμό πέραν της πολιτικής και στα socıal medıa» είπε η κ. Γεωργιλή υποστηρίζοντας επίσης ότι «υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πολιτικό μήνυμα και την ατάκα. Αυτό κάνει το βιβλίο του κ. Κουμουτσάκου. Το twıtter είναι χρήσιμο για ένα πράγμα. Γιατί βάζει την ατζέντα. Είναι μέσον δημοσιογραφικό και γρήγορο» είπε τελειώνοντας η κ. Γεωργιλή.

Ευτυχία Αδηλίνη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: