Έτοιμο το Βερολίνο να συζητήσει τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Μακρόν για την ευρωζώνη




Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει έτοιμη να συζητήσει, υπό όρους, τις μεταρρυθμιστικές ιδέες που προωθεί για την ευρωζώνη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που εξασφάλισε μία άνετη νίκη στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Η ευρωπαϊκή συνοχή μεταξύ των μελών της ευρωζώνης είναι ελλειμματική», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης μπορεί θαυμάσια να φαντασθεί «μία οικονομική κυβέρνηση», η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την μελέτη των καλύτερων μεθόδων για την προώθηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη.

Μπορούμε, επίσης, «φυσικά να σκεφτούμε την ιδέα ενός κοινού υπουργού Οικονομικών, εάν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά την διάρκεια της ομιλίας της ενώπιον ενώπιον βιομηχάνων στο Βερολίνο, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι είναι αντίθετη στην ιδέα της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους και δηλώνοντας ανοικτή σε έναν «Προϋπολογισμό» της ευρωζώνης για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προωθήσει την ιδέα της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, η οποία κατά την γνώμη του θα αποτελέσει φραγμό στην άνοδο των λαϊκισμών, επιμένοντας ιδιαίτερα στην ιδέα του υπουργού Οικονομικών και του κοινού προϋπολογισμού.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στην καγκελαρία μετά τις εκλογές του φθινοπώρου στην Γερμανία, είχε δηλώσει ανοικτή στην ιδέα της Νομισματικής Ένωσης, αλλά με επιφυλακτικότητα και λέγοντας ότι περιμένει σε αντάλλαγμα να δει τις προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας ως προς την μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας και ως προς την δημοσιονομική εξυγίανση.

Η γαλλική κυβέρνηση μόλις παραδέχθηκε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας κινδυνεύει να ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ φέτος.

20/06/2017 13:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: