Το νησί του Οδυσσέα περιμένει να υποδεχτεί όσους αναζητούν την …Ιθάκη τους




Το νησί του Οδυσσέα είναι έτοιμο να υποδεχτεί και φέτος τους επισκέπτες του, που αναμένεται να κατακλύσουν τις πανέμορφες γωνιές του. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Ιθάκης Διονύσιος Στανίτσας, το νησί είναι ένας παγκόσμιος προορισμός αλλά και ιδανικός τόπος για τον Έλληνα επισκέπτη που αναζητάει την ηρεμία.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια η Ιθάκη κινείται με ανοδικούς ρυθμούς όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών, ενώ πρωταγωνιστεί στον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς δεκάδες είναι τα σκάφη που πιάνουν λιμάνι στους κολπίσκους του νησιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Οι λάτρεις της θάλασσας μισθώνουν σκάφη από την Πρέβεζα και τη Λευκάδα και επισκέπτονται τις ακτές του νησιού. Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί πρωταγωνιστούν στο συγκεκριμένο είδος διακοπών, ενώ δεν είναι λίγες και οι διασημότητες που επισκέπτονται απομακρυσμένα σημεία του νησιού, πάντα διά της θαλασσίας οδού. Εστιάζοντας στις κρατήσεις ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι μετά τη διεξαγωγή του πρόσφατου ιατρικού συνεδρίου στο νησί, οι κρατήσεις εκτοξεύτηκαν και, αν δεν σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι για φέτος, θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά τα διαθέσιμα καταλύματα που θα βρουν. «Αγκάθι», τέλος, για τον προορισμό είναι η σύνδεσή του με την ηπειρωτική χώρα, γι’ αυτό και γίνονται προσπάθειες για ενεργοποίηση της γραμμής από την Πάτρα.

Η Ιθάκη, το νησί-πατρίδα του Οδυσσέα, θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας όχι στα σημερινά χρόνια αλλά από την αρχαιότητα και τη μυθολογία. Ο Όμηρος με τα έπη του άφησε βαριά κληρονομιά και πολλή δουλειά σε ξένους και Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται χρόνια με το έργο αυτό. Βεβαίως, εκτός από τον Όμηρο με την Οδύσσεια αναφορές υπάρχουν και από άλλους παλαιότερους συγγραφείς όπως ο Ακουσίλαος που λέει ότι ο Ίθακος, ο Νήριτος και ο Πολύκτωρ ήταν οι τρεις γιοι του βασιλιά Πτερελάου που καταγόταν από τον Δία. Η σύζυγος του Οδυσσέα ήταν η Πηνελόπη, κόρη του βασιλιά Ικάριου και της Πολυκάστης. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου σίγουρα δεν θα μπορούσαν να γραφτούν σ’ ένα περιορισμένο χώρο. Είναι όμως τα δύο έργα του μεγάλου ιστορικού που έκαναν γνωστή παγκόσμια την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι τα έργα που, ενώ πέρασαν αιώνες και κατακτητές διάφοροι στο νησί, άφησαν αναλλοίωτα ονόματα και τοπωνύμια έως τις μέρες μας. Είναι τα έπη του Ομήρου που αποδεικνύουν ότι η Ιθάκη είναι η πατρίδα του Οδυσσέα.

Κ. Χαλκιαδάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: