Τις πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτει η Μέι με τον «Λόγο της Βασίλισσας»




Το κυβερνητικό πρόγραμμά της παρουσιάζει το μεσημέρι η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, που όπως παραδοσιακά γίνεται, θα αναγνώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στη Βουλή των Λόρδων.

Ο αποκαλούμενος «Λόγος της Βασίλισσας» αναμένεται να είναι συγκρατημένος ως προς το εύρος μέτρων εσωτερικής πολιτικής, καθώς η Τερέζα Μέι έχει απολέσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία μετά από τις πρόσφατες εκλογές.

Επιπλέον, η σημερινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων γίνεται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ακόμα η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), που έχει δέκα έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Χθες, πηγές του DUP προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μη θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη του κόμματος. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντέιμιαν Γκριν, παραδέχθηκε σήμερα το πρωί ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές με το DUP, αλλά και πολλά κοινά.

«Είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Αλλά οι συνομιλίες προχωρούν καλώς. (…) Όλες οι συνομιλίες αυτού του είδους παίρνουν χρόνο», είπε ο κ. Γκριν στο ραδιόφωνο του BBC.

Ορισμένα αμφιλεγόμενα μέτρα που περιέχονταν στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών αναμένεται να παραλειφθούν, όπως ο λεγόμενος «φόρος άνοιας», η αναθεώρηση του τρόπου προσδιορισμού των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και η άρση απαγόρευσης του κυνηγιού αλεπούς.

Αντίθετα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της βασίλισσας για ενδεχόμενες προσθέσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα μέτρων που θα αποσκοπούν στην υποστήριξη από την αντιπολίτευση, όπως π.χ. η τοποθέτηση εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών, η αύξηση των κρατικών δαπανών για έργα υποδομών και η μεγαλύτερη αύξηση στον εθνικό κατώτατο μισθό.

Πάντως το κυβερνητικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί περισσότερο στο Brexit. Αναμένεται να δοθεί μία πρώτη εικόνα για το κατά πόσο μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι προτίθεται να είναι πιο συναινετική, μετριάζοντας σε κάποια σημεία το μοντέλο του «σκληρού» Brexit που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, ο Λόγος της Βασίλισσας δεν περιλαμβάνει συνήθως πολλές λεπτομέρειες επί θεμάτων πολιτικής στρατηγικής.

Ενδεικτικό της έμφασης που δίνεται στο Brexit, το οποίο επισκιάζει όλη την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, είναι το γεγονός ότι σε μια σπάνια απόφαση τα μέτρα του φετινού Λόγου της Βασίλισσας θα καλύπτουν όχι ένα αλλά δύο χρόνια διακυβέρνησης λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Αυτό σημαίνει ότι για το 2018 δεν προβλέπεται να γίνει αυτή η ετήσια ομιλία από τη βασίλισσα.

Η τελετή που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου από τη βασίλισσα αποτελεί συνήθως την πιο μεγαλοπρεπή κοινοβουλευτική και βασιλική εκδήλωση στη Βρετανία. Φέτος, ωστόσο, το τελετουργικό θα είναι υποβαθμισμένο, διότι λόγω του πρόωρου των εκλογών και του εορτασμού των γενεθλίων της βασίλισσας μόλις την περασμένη Κυριακή, τα βασιλικά και στρατιωτικά αγήματα που συνήθως συμμετέχουν στην τελετή δεν είχαν επαρκή χρόνο για να προετοιμαστούν. Ως εκ τούτου, η βασίλισσα Ελισάβετ σε αυτή, που είναι η πιο ζεστή ημέρα Ιουνίου από το 1976 στη Βρετανία, θα μεταβεί στο κοινοβούλιο με απλή ενδυμασία και με αυτοκίνητο αντί για ιππήλατη άμαξα, ενώ όταν θα εκφωνεί το λόγο της δεν θα φορά το στέμμα.

Αμέσως μετά από το Λόγο της Βασίλισσας θα αρχίσει η κοινοβουλευτική συζήτηση επί των προτεινόμενων κυβερνητικών μέτρων. Η ψηφοφορία επ’ αυτών θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Η αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενη την αριθμητική αδυναμία της κυβέρνησης και την αποδυνάμωση της πρωθυπουργού θα υποβάλει μία σειρά προτεινόμενων τροπολογιών. Θεωρητικά η υπερψήφιση κάποιας εξ αυτών των τροπολογιών θα μπορούσε να καταφέρει καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση και να προκαλέσει ακόμα και την κατάρρευσή της, καθώς θα θεωρηθεί ως έμμεση απώλεια εμπιστοσύνης.

Την ώρα της κοινοβουλευτικής τελετής στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου θα πραγματοποιούνται τέσσερις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με συμμετοχή κυρίως αριστερών οργανώσεων και κινημάτων. Εν μέσω οξυμένων πνευμάτων στη χώρα, οι Εργατικοί ζητούν να είναι ειρηνικές διαδηλώσεις.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών των διαδηλώσεων, υπό τον τίτλο «Ημέρα Οργής», επικαλείται ως λόγο διοργάνωσης και το αίτημα για δικαιοσύνη για τα θύματα του Grenfell Tower. Ωστόσο, οι ένοικοι και οι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται το απανθρακωμένο κτίριο κατηγορούν τους διοργανωτές ότι προσπαθούν να καπηλευθούν τον πόνο τους για την εξυπηρέτηση δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι διοργανωτές ζητούν την παραίτηση της Τερέζα Μέι.

21/06/2017 12:52 – ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: