Θετικά βλέπει την στάση της Ρωσίας, αρνητικά της Κίνας, έναντι Βόρειας Κορέας, ο Τίλερσον




Ο υπουργός Εξωτερικών των HΠΑ Ρεξ Τίλερσον εκτίμησε ότι η Ρωσία σταδιακά αλλάζει θέση σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των προσπαθειών να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς προσπάθειες για να αναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να απεμπολήσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

«Νομίζω ότι η Ρωσία εξελίσσει τη θέση της για τη Βόρεια Κορέα. Επιδιώκουμε μεγαλύτερη υποστήριξη από αυτήν», δήλωσε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Για το ίδιο θέμα — τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΛΔ Κορέας — ο Τίλερσον άφησε να εννοηθεί πως περιμένει η Κίνα να βοηθήσει περισσότερο και να ασκήσει πιο σθεναρές πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας τη συμβολή της ως τώρα «άνιση».

«Η συνεργασία τους θα έλεγα ότι είναι αξιοσημείωτη, αλλά (…) άνιση», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον συζητά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας με όλους τους συμμάχους της και ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας την επόμενη εβδομάδα.

Περνώντας στις ευρύτερες διμερείς σχέσεις, ο άνθρωπος που ανέλαβε το πηδάλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύεται στην μακρά πολιτική της «ενιαίας Κίνας», ωστόσο επανεξετάζει την πολιτική της έναντι του Πεκίνου συνολικά, ενώ θέλει να εφαρμόσει όλες τις αμερικανικές δεσμεύσεις έναντι της Ταϊβάν.

«Είναι σημαντικό καθώς διαπραγματευόμαστε μαζί τους να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας προς την Ταϊβάν, κάτι που έχουμε κάθε πρόθεση να κάνουμε», ανέφερε ο Τίλερσον μιλώντας στην Επιτροπή.

«Το ζήτημα είναι, η πολιτική της Ενιαίας Κίνας είναι βιώσιμη για τα επόμενα 50 χρόνια; Αυτό είναι το είδος των συζητήσεων που κάνουμε. Είναι εξαιρετικά περίπλοκες από πολλές απόψεις», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, ο Ρεξ Τίλερσον ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ αναμένει ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πολιτικής της για τη χώρα αυτή εντός εβδομάδων, αλλά επισήμανε ότι στο μεταξύ θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα — τα οποία δεν διευκρίνισε — ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου.

«Αυτό το έργο αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, (σ.σ. η αμερικανική πολιτική) θα αξιολογηθεί μαζί με τον πρόεδρο, θα ληφθεί μια οριστική απόφαση για την πολιτική» των ΗΠΑ, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στους βουλευτές. Η κατάσταση «δεν εκτυλίσσεται καλά στο Αφγανιστάν (…) Υπάρχουν βήματα που χρειάζεται να κάνουμε ώστε τουλάχιστον να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση όσο θα θέτουμε σε εφαρμογή τις νέες πολιτικές μας».

14/06/2017 20:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: