Θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέει ο Πετρίδης




Τη διαβεβαίωση ότι θα έχει μια αγαστή συνεργασία με τη ΣΕΚ για την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έδωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ διαβεβαίωσε παράλληλα πως με τη μεταρρύθμιση θα διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε χαιρετισμό του στην Εναρκτήρια Σύνοδο του 13ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΟΗΟ-ΣΕΚ, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε, εκτός από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ανάκαμψη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, μετά τη μεγάλη κρίση, στη βελτίωση των δεικτών της και στη μείωση της ανεργίας.

Όσον αφορά στη σκοπούμενη μεταρρύθμιση στους Δήμους και Κοινότητες, σημείωσε πως το ζητούμενο είναι να έχουμε βιώσιμες δομές στην τοπική αυτοδιοίκηση που να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες, και ποιοτικότερες υπηρεσίες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το δημότη.

Σημείωσε πως η δύσκολη οικονομική κατάσταση ορισμένων Δήμων δεν είναι ούτε σημερινό φαινόμενο ούτε και απόρροια μόνο της μείωσης της κρατικής χορηγίας, αλλά αποτέλεσμα ενός λανθασμένου συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο οφείλουμε να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε.

«Οι Δήμοι όπως είναι σήμερα, δεν μπορούν να έχουν λόγω μεγέθους και πληθυσμού, την τεχνογνωσία και τις οικονομίες κλίμακας, που θα επέτρεπαν την αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και την παροχή αρκετών και ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες σε χαμηλό κόστος», είπε και πρόσθεσε πως είναι γι’ αυτό που η κεντρική ιδέα της προτεινόμενης Μεταρρύθμισης, συνίσταται στην υποχρεωτική και διά νόμου, συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, με κοινές υπηρεσίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο.

Είναι γι’ αυτό, συνέχισε, που τα Νομοσχέδια προνοούν την εγκαθίδρυση της Ενιαίας Αρχής Αδειοδότησης της Ανάπτυξης, δηλαδή της έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών μέσω μιας υπηρεσίας – μιας στάσης (one stop shop), όπως προνοούν και την ενιαία διαχείριση της ύδρευσης, αποχέτευσης και στερεών αποβλήτων.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε πως η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, ούτως ώστε να μην ελλοχεύει, κάθε λίγο, ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, ενώ επεσήμανε πως αυτό που απειλεί τους εργαζομένους και την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι η μεταρρύθμιση, αλλά η μη μεταρρύθμιση και κατ’ επέκταση η μη βιωσιμότητα των Δήμων.

«Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν πλήρως, όπως άλλωστε διαφαίνεται και από τα προσχέδια των Κανονισμών, που έχουμε καταθέσει στην Βουλή. Αυτή ήταν και είναι η διαχρονική πολιτική μας ως Κυβέρνηση για όλες τις πολιτικές που ακολουθήσαμε αλλά και κύριο μέλημα του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το υπουργείο Εσωτερικών, ανεξάρτητα από την πορεία της συζήτησης στη Βουλή των νομοσχεδίων, θα εργαστεί -και με τη συνεργασία της ΣΕΚ- για προώθηση κοινών διατμηματικών υπηρεσιών και συμπλεγματοποιήσεων, που θα επιφέρουν και εξοικονομήσεις και αποτελεσματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Ως κυβέρνηση σας διαβεβαιώ ότι δεν θα αφήσουμε κανένα Δήμο να χρεοκοπήσει, απαιτώντας, όμως, συνάμα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εξοικονομήσεις και σωστή διαχείριση», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου ανέφερε πως λέξη κλειδί είναι η Μεταρρύθμιση και πως παρόλο που έχουν γίνει αρκετά, θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, πολλές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. «Μόνον έτσι θα πετύχουμε την ανάπτυξη, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και μόνο έτσι θα μπορούμε να φανούμε αντάξιοι του σκοπού για τον οποίο όλοι καλούμαστε να υπηρετήσουμε, που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών», κατέληξε.

02/06/2017 12:25 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: