Tα ηνία στους Βρετανούς: Ο “πονηρός” Άιντα και η “μαγική φόρμουλα” της Τουρκίας για εντυπωσιασμό




Του Κώστα Βενιζέλου

Οι Βρετανοί, σε συνεννόηση και συντονισμό με την ομάδα Άιντα, αναλαμβάνουν τη διαχείριση του Κυπριακού ενόψει της νέας πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Ιουνίου στην Ελβετία.

Το Φόρεϊν Όφις έχει επιστρατεύσει για το σκοπό αυτό τις διπλωματικές αποστολές της σε Νέα Υόρκη ( Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, ρόλο στον Αναπληρωτή Μ.Α. πρέσβη Peter Wilson), Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα για επαφές στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τα θέματα της Ασφάλειας.

Ήταν πρόθεση του να πραγματοποιήσει συναντήσεις και στην Αθήνα, πλην όμως το ελληνικό ΥΠΕΞ του διαμήνυσε πως αναμένεται να υπάρξουν σε πολιτικό επίπεδο επαφές τις επόμενες, ενδεχομένως ημέρες. Ενόψει τούτου επέστρεψε στη Λευκωσία.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να υποβάλλουν το έγγραφο, στο οποίο θα παρουσιάζονται οι θέσεις των πλευρών καθώς και τον τρόπο που μπορούν να συζητηθούν. Από την περιγραφή θα καθορίζεται και το όλο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης χωρίς να θεωρείται ότι ο ΟΗΕ θα ασκεί επιδιαιτησία.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Αθήνα και Λευκωσία διαμηνύουν πως θα επιμείνουν στην πρόταξη του θέματος της εξωτερικής πτυχής της Ασφάλειας και όχι στη συζήτηση των διαφόρων άλλων πυλώνων του κεφαλαίου αυτού, που θα προσφέρουν διέξοδο στην Άγκυρα να μην «αγγίξει» την ουσία του θέματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία δεν αποδέχεται πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Στο Μοντ Πελεράν 3, οι Τούρκοι επέμεναν στην παραμονή στρατευμάτων έστω και μικρού αριθμού, ο οποίος θα είναι συγκεντρωμένος σε μια ( στρατιωτική) βάση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει μεταφέρει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, πως η τουρκική φόρμουλα αφορά την αποχώρηση του 90% των τουρκικών στρατευμάτων με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας. Το υπόλοιπο 10%, που υπολογίζεται σχεδόν στις 5.000 στρατιώτες, θα αποχωρήσει εάν και εφόσον κριθεί ( από την Τουρκία) πως έχει πλήρως εφαρμοστεί η συμφωνία. Η Άγκυρα σε περίπτωση που καθοριστεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης ζητά όπως αυτό συνδεθεί με διαδικασία επαναξιολόγησης για να αποφασιστεί τότε πως θα ενεργήσει.

Στο μεταξύ, απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Colleen M. Traugher πραγματοποίησε προ ημερών επαφές στην Κύπρο για ετοιμασία έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η έκθεση θα ασχοληθεί με την κατάργηση ή αντικατάσταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: