Στο Eurogroup, υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις για αναγκαία συμφωνία, λέει ο Τζανακόπουλος




«Στο προσεχές Eurogroup, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για αναγκαία συμφωνία», ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος.

“Η κυβέρνηση και όλες οι πλευρές εργάζονται ενεργά και αποτελεσματικά για να υπάρξει σύγκλιση”, τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι εάν δεν υπάρξει σύγκλιση, τότε την ευθύνη για την πολιτική επίλυση του ζητήματος θα την αναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι πιθανό να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές», είπε και υπογράμμισε, ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και έχουν πολιτικό χαρακτήρα που πρέπει να απασχολήσει την ευρωζώνη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

«Δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 22/6», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν “αρραγή μέτωπα”, έναντι των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα του χρέους από την πλευρά των δανειστών, σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν βλέπει τέτοια μέτωπα, και επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ σύμφωνα με τις οποίες «η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ανεξάρτητη έκθεση για τη βιωσιμότητα χρέους που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και την απόφαση του Eurogroup.

Άφησε επίσης αιχμές κατά του ΔΝΤ και και ανέφερε πως υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας «αλλά όταν έρχεται η ώρα να ζητήσει την άμεση ρύθμιση του χρέους άλλες φορές υποχωρεί άλλες δίνει περισσότερο χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν βοηθά». Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η επικεφαλής του Ταμείου έκανε λόγο για δέσμευση του ΔΝΤ για παραμονή στο πρόγραμμα και εκταμίευση χρημάτων όταν θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά ζητεί μία καθαρή λύση.

«Η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους πάρθηκε στις 24 Μαΐου του 2016, όταν ορίστηκε ότι το κριτήριο για τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν ότι δεν θα πρέπει οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται όλη η συζήτηση για το χρέος», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στο ίδιο Eurogroup, ανέφερε, αποφασίστηκε ότι τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα είναι τρία:

Η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων, η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια και το τρίτο έχει να κάνει με την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ.

«Αυτό το οποίο σήμερα συζητάμε», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ο περαιτέρω προσδιορισμός του βαθμού χρήσης αυτών των εργαλείων, τα οποία θα μπουν σε λειτουργία και εφαρμογή μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Για να μπορέσει το ΔΝΤ να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

«Το ζήτημα το οποίο καλούμαστε όλοι να συζητήσουμε, είναι ο προσδιορισμός αυτός να επαρκεί προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Δηλαδή να εγγυάται την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την πρόσβασή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους. Οι πιθανότητες για μια θετική συμφωνία είναι πάρα πολλές και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι πλευρές».

Ερωτηθείς για την ένταξη της χώρας στο QE τόνισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν μπορεί να προεξοφληθεί από οποιαδήποτε απόφαση του Eurogroup. «Εμείς επιζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου η ΕΚΤ να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος» είπε και σημείωσε ότι η ΕΚΤ, είναι μια ανεξάρτητη αρχή της ευρωζώνης η οποία δεν έχει στόχο την μεταφορά πόρων από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά παίρνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική με στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, «αυτό το οποίο θέλουμε, και συζητούμε, είναι μια λύση η οποία θα δίνει την δυνατότητα στο σύνολο των θεσμών να κάνουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους, έτσι ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να αξιοποιήσει την αυξημένη ρευστότητα η οποία προκύπτει από την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης Η απόφαση αυτή της Ε.Κ.Τ δε μπορεί να προεξοφληθεί από καμία απόφαση του Eurogroup. Αντιθέτως, εκείνο που μπορεί να κάνει το Eurogroup, είναι να περιγράψει ένα πλαίσιο αρχών και από κει και πέρα η ΕΚΤ να προχωρήσει στη δική της μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς επιζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια στα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο».

Σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η Ελλάδα στηρίζει πάντοτε τις συνομιλίες μεταξύ των κυπριακών αρχών και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν παρεμβαίνει στα ζητήματα των δικοινοτικών συνομιλιών αντιθέτως παρεμβαίνει μόνο στα ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ενώ στηρίζει απολύτως τις αποφάσεις τις κυπριακής κυβέρνησης. Βρισκόμαστε διαρκώς σε στενή επικοινωνία συνενόηση και συναντήληψη με την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Αναστασιάδη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα διόδια στην Εγνατία Οδό και τις διαμαρτυρίες τοπικών παραγόντων, έκανε λόγο για «όψιμη ανησυχία του ΣΚΑΙ», όπως είπε σκωπτικά, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, ενώ το θέμα απασχολεί και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία γίνονται επαναπροωθήσεις Τούρκων υπηκόων που είχαν περάσει στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, χωρίς να προηγηθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».

07/06/2017 17:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: