Σκηνικό εμπλοκής στις συνομιλίες, έφτασε ο Γκουτέρες: Η στιγμή που ο Μεβλούτ είπε “η τελευταία Διάσκεψη”




Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση όλων των πλευρών που εμπλέκονται στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε περιορισμένη σύνθεση (1+1) έγινε σε βαρύ κλίμα υπό τη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε πει νωρίτερα ότι αυτή είναι η «τελευταία Διάσκεψη» για το Κυπριακό. 

Επίσης επιτέθηκε με απαράδεκτο τρόπο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, κατά την οποία δεν επετεύχθη καμία πρόοδος, η Τουρκία έθεσε μετ’ επιτάσεως απαίτησή της για παραχώρηση από την κυπριακή πλευρά του καθεστώτος των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες συνδέοντάς την ευθέως με την πρόοδο στα κεφάλαια εγγυήσεων και ασφάλειας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στήριξε απόλυτα την κυπριακή θέση, επισημαίνοντας τα ανεδαφικά στοιχεία της τουρκικής απαίτησης, ενώ τόνισε στην παρέμβαση του ότι όλοι οφείλουν να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να βοηθήσουν στη λύση, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν γίνουν ανεκτές εκβιαστικές τακτικές. Ανέφερε δε ότι η Διάσκεψη -στην οποία η Ελλάδα προσήλθε για να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας που την αφορούν – είναι «ανοικτού τέλους» (open ended)  και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως “η τελευταία Διάσκεψη”.

Βγαίνοντας από το χώρο της Διάσκεψης ο Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε : «Συνεχίζουμε και ενοχλούμε γιατί ο Αναστασιάδης κι εγώ στεκόμαστε σταθεροί σε αρχές»

Πρόγραμμα σημερινής ημέρας

Σήμερα οι συνομιλίες θα ξαναξεκινήσουν στις 10.30 υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ.  Gutieres.  Στο Κραν Μοντάνα θα είναι και ο Άλαν Ντάνκαν, Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της τρίτης εγγυήτριας δύναμης Μ. Βρετανίας, η οποία προσπαθεί διαδραματίσει “γεφυρωτικό ρόλο”.

Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί γεύμα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, κατά το οποίο θα γίνει προσπάθεια διερευνηθούν περαιτέρω τουρκικές προθέσεις ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Στις 15.30 αναμένεται να γίνει χωριστή διμερής συνάντηση του κ. Γκουτιέρες με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται, επίσης, να παραστεί αργότερα στο τραπέζι των δικοινοτικών συνομιλιών.

Η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για την έκβαση των συνομιλιών, καθώς εκτιμάται ότι ο ΓΓ θα προσπαθήσει να συγκεράσει τις αποκλίνουσες απόψεις που έχουν, μέχρι στιγμής, παρουσιαστεί και ότι θα προσπαθήσει να λύσει το γόρδιο δεσμό, δίνοντας ώθηση προς την επίτευξη λύσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: