Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι, μέλη καρτέλ ναρκωτικών, για τον φόνο ενός δημοσιογράφου




Τρεις άνδρες συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τον φόνο του δημοσιογράφου Μαξιμίνο Ροδρίγκες, γνωστοποίησαν οι μεξικανικές αρχές, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις για την αδυναμία της μεξικανικής δικαιοσύνης να διαλευκάνει τις δολοφονίες εργαζομένων σε ΜΜΕ της χώρας.

Ο Ροδρίγκες, 71 ετών, αστυνομικός ρεπόρτερ, δολοφονήθηκε εν μέση οδώ τη 14η Απριλίου στη Λα Πας, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια, στο βορειοδυτικό Μεξικό.

Οι φερόμενοι ως δολοφόνοι του Ροδρίγκες συνελήφθησαν την Τρίτη. Ο φόνος «συνδεόταν άμεσα» με την επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος, διευκρίνισαν οι εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας. Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, οι τρεις ύποπτοι φέρονται να ανήκουν σε ένα καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο Ροδρίγκες ήταν ο τέταρτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε φέτος στο Μεξικό· ο απολογισμός έκτοτε αυξήθηκε στους πέντε νεκρούς, με τον φόνο τη 15η Μαΐου του δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές, ειδικευμένου στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συνεργάτη του Γαλλικού Πρακτορείου, στην Πολιτεία Σιναλόα.

Τον Απρίλιο ο Φιλιμπέρτο Άλβαρες, παραγωγός μιας εκπομπής για την ποίηση σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μορέλος, δολοφονήθηκε χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν το έγκλημα σχετιζόταν με τη δουλειά του. Άλλος ένας δημοσιογράφος, ο Σαλβαδόρ Αντάμε, ιδιοκτήτης ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού στην Πολιτεία Μιτσοακάν, αγνοείται από τη 19η Μαΐου.

Μετά τον φόνο του Βαλδές, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δεσμεύθηκε ότι οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες δημοσιογράφων—που μένουν ατιμώρητες σχεδόν στο 90% των υποθέσεων στη χώρα—θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη.

Ανταποκριτές των μεγαλύτερων ξένων μέσων ενημέρωσης στο Μεξικό κάλεσαν από την πλευρά τους σε ανοικτή επιστολή τους να υπάρξει μια «αληθινή δέσμευση» των αρχών για να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με ΜΚΟ που υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία, 105 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί και 23 θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι από το έτος 2000 στο Μεξικό.

Το Μεξικό χαρακτηρίζεται η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους, πίσω μόνο από τη Συρία και το Αφγανιστάν, από τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

03/06/2017 03:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μεξικό, Mexico

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: