Συμβολαιακή Γεωργία με την «Προϊόντα Γης Βοΐου Α.Β.Ε.Ε» από την Τράπεζα Πειραιώς




Προσηλωμένοι στο μονοπάτι που θα εξασφαλίσει την περαιτέρω άνθιση της επιχείρησης τους, η οποία γεννήθηκε στην έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και αναπτύσσεται σταθερά, συνιστώντας έτσι σε ένα ακόμη success story στο χώρο του πρωτογενούς τομέα, παραμένουν οι άνθρωποι της «Προϊόντα Γης Βοΐου Α.Β.Ε.Ε», όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του μετόχου της εταιρείας, γεωπόνου Ιωάννη Παπαϊορδανίδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τονίζοντας ότι τα περιθώρια βελτίωσης στο χώρο του πρωτογενούς τομέα καταγράφονται τεράστια, ο κ. Παπαϊορδανίδης σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μεν πολλές δυσκολίες στο επιχειρείν, ωστόσο την ίδια στιγμή “γέννησε και μεγάλες ευκαιρίες που αυτοί που θέλουν να προκόψουν τις εντοπίζουν, ξεπερνούν τα προβλήματα και τις αξιοποιούν προς όφελός τους”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε την αλλαγή νοοτροπίας που έχει επιτευχθεί τόσο από παραγωγούς, όσο και από επιχειρηματίες του κλάδου και πρόσθεσε “κατέστη πλέον κατανοητό από κάθε κρίκο της αλυσίδας ότι ο σεβασμός σε όλα τα πεδία της συνεργασίας συνιστά σε επιτυχία για όλα τα μέρη”.

Έτσι, η εταιρεία «Προϊόντα Γης Βοΐου Α.Β.Ε.Ε», θέλοντας να διευκολύνει και εξασφαλίσει ακόμη περισσότερο τους περίπου 100 παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται -το 95% αυτών εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία και 5% σε Σέρρες και Μαγνησία- προχώρησε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, με στόχο την άμεση και ενεργό υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Η εταιρεία σε αριθμούς και τα σχέδια έως το 2020

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008, με σκοπό την αναβίωση και διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας φακής στο οροπέδιο του Βοΐου. Στη συνέχεια οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν στην παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και διανομή οσπρίων και ρυζιού που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα η εταιρεία συσκευάζει και εμπορεύεται 1.100 τόνους όσπρια (ποικιλίες φακής, ρεβιθιού, φασολιών και φάβας), με τους παραγωγούς που συνεργάζεται να καλλιεργούν εκτάσεις ύψους 7.500 στρεμμάτων.

Για την τριετία μέχρι το 2020 πρόθεση της εταιρείας, βάσει του επενδυτικού πλάνου που έχει καταρτίσει, είναι να ανέρχονται σε 15.000 τα καλλιεργούμενα στρέμματα με όσπρια “γεγονός που θα σημάνει αυτόματα και τον διπλασιασμό τουλάχιστον των ποσοτήτων που παράγουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με μεγάλες εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων, προκειμένου να εισάγει νέους κωδικούς, τους οποίους θα παράγει και θα προωθεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαϊορδανίδης, προσθέτοντας δε “επίσημα οι ανακοινώσεις θα γίνουν το φθινόπωρο”.

Σε επίπεδο υποδομών, η εταιρεία ήδη ολοκληρώνει μελέτη πυο αφορά την εγκατάσταση νέου συσκευαστηρίου 600 τ.μ στις υπάρχουσες, με το εκτιμώμενο κόστος να υπολογίζεται σε 400.000 ευρώ. “Προετοιμάζουμε τη μελέτη μας για το συγκεκριμένο έργο, έτσι ώστε να είμαστε καθόλα έτοιμη και το Project μας να υλοποιηθεί με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και θα “τρέξουν” στο επόμενο διάστημα”.

Η εταιρεία διοχετεύει το 90% της παραγωγής της σε καταστήματα ντελικατέσεν κυρίως εντός της χώρας μας, ενώ εξάγει σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβενία και ΗΠΑ. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βελτιωθούν οι εξαγωγικές επιδόσεις της εταιρείας, που την τελευταία διετία προσπαθεί συστηματικά για να βγει εκτός ελληνικών συνόρων._

Έλενα Αλεξιάδου , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: