Σύμπνοια απόψεων Βρυξελλών-Πεκίνου για το κλίμα: Παραμένουν οι διαφορές για το εμπόριο




Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκαν σήμερα να επιδείξουν ενότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ωστόσο, διαφάνηκαν οι διαφορές τους στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, με τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα δεσμεύονται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα.

Η κοινή ανακοίνωση, η πρώτη μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, τις δεσμεύει να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας περισσότερη πράσινη τεχνολογία και συμβάλλοντας στο να συγκεντρωθούν 100 δισεκ. ευρώ το χρόνο έως το 2020 για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Το ποσό αυτό συμφωνήθηκε πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η Κίνα και η ΕΕ θα καλύψουν την όποια διαφορά.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, λέγοντας ότι υπονομεύει την αμερικανική οικονομία και κοστίζει θέσεις εργασίας, προκάλεσε οργή και καταδικάστηκε από παγκόσμιους ηγέτες και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι λυπάται βαθιά που οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία, η οποία καταπολεμά τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και υπογράφηκε από πάνω από 190 χώρες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης όπως πρότεινε ο Τραμπ.

«Η συμφωνία εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η συμφωνία του Παρισιού είναι εδώ για να μείνει και τα 29 άρθρα της Συμφωνίας του Παρισιού δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον αρμόδιο Κινέζο αξιωματούχο.

Πριν ξεκινήσει η επίσημη συνάντηση ΕΕ-Κίνας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέδριο σήμερα ότι η Κίνα και η ΕΕ αναγνωρίζουν την ανάγκη για διεθνείς λύσεις και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο σημαντικό από την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.

«Δεν υπάρχει πισωγύρισμα στην ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου πριν συναντηθεί με τον Λι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ενώ η Κίνα χρειάζεται την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για να μειώσει τη ρύπανση στα αστικά της κέντρα, η ΕΕ αναμένει από το Πεκίνο να αναλάβει δράση για τις εκπομπές ρύπων που θεωρούνται υπεύθυνες για την αυξημένη ξηρασία, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το 2007, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ, έχοντας τις υψηλότερες στον κόσμο εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Θα υπάρξει επίσης ένα ευρύτερο τελικό ανακοινωθέν που θα επικεντρώνεται σε μια σειρά άλλων θεμάτων που αναμενόταν να συζητηθούν κατά τις συνομιλίες, όπως δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και τα μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά χάλυβα. Σε αυτά τα θέματα, πάντως, δεν φαίνεται να επικρατεί στον ίδιο βαθμό σύμπνοια απόψεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που τοποθετεί την Κίνα στην 78η θέση μεταξύ 190 χωρών σε ό,τι αφορά την ευκολία στο επιχειρείν.

«Μια μεγάλη οικονομική δύναμη χρειάζεται να είναι πάνω από τον μέσο όρο», δήλωσε προσθέτοντας ότι η σχεδιαζόμενη επενδυτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνα πρέπει να ολοκληρωθεί για να διασφαλίσει αμοιβαίες σχέσεις.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν αναφερθεί στην ιδέα να επιτρέπεται η ΕΕ να μπλοκάρει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω του ότι ευρωπαϊκές εταιρίες δεν έχουν αντίστοιχα πρόσβαση στην Κίνα και λόγω του ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Κίνα να αποκτήσει πολύτιμη ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε επίσης στην «ανησυχητική πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα» σε συγκεκριμένους τομείς, ιδιαίτερα στον κινεζικό χάλυβα, και παρότρυνε το Πεκίνο να επιτρέψει σε ευρωπαϊκές εταιρίες να έχουν πρόσβαση σε συμβάσεις για επενδύσεις στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Απαντώντας, ο Λι δήλωσε ότι η Κίνα εργάζεται σκληρά για να προωθήσει μια ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω της αύξησης του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη που τώρα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τους Ευρωπαίους τουρίστες στην Κίνα. Οι ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις, δήλωσε, είναι εντελώς διαφορετικές από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά η Κίνα.

«Πραγματικά ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βάλετε τα πράγματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εντοπίζουμε τα προβλήματα, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτά… Η θέση μας βελτιώνεται», δήλωσε.

02/06/2017 16:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: