Σε οξύτατη κρίση οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας: Η απόφαση στερείται νομικής βάσης, λένε




Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε αργά σήμερα την απόφαση των αμερικανικών αρχών να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η απόφαση «στερείται νομικής βάσης».

Στις 16 Μαΐου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον, μέλη της προσωπικής φρουράς του επιτέθηκαν ενάντια σε Κούρδους διαδηλωτές σε ειρηνική πορεία που πραγματοποιούσαν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας περιέγραψε τις συμπλοκές μεταξύ των υποστηρικτών του Ερντογάν και των διαδηλωτών ως «βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών». Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές, μεταξύ αυτών ένας αστυνομικός.

«Αυτή η απόφαση που έλαβαν οι αμερικανικές αρχές είναι λανθασμένη, μεροληπτική και στερείται νομικής βάσης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο διαπληκτισμός μπροστά από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη προκλήθηκε από την αποτυχία των τοπικών αρχών ασφαλείας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα . . . Τούρκοι πολίτες δεν μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το περιστατικό που συνέβη», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

15/06/2017 23:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: