Σε ανοιχτή γραμμή Χόγιερ και ΕΤΕπ για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα




Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, τόσο με τους θεσμούς που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα και τα κράτη μέλη, όσο και με τις ελληνικές αρχές, για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της δημιουργίας μιας επενδυτική τράπεζας στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται στην απόφαση του eurogroup.

Αυτό απάντησε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης προς τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, σε σχέση με την “Επενδυτική Τράπεζα” έγιναν “πολλές απόπειρες να καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα”, όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια πρόταση υπήρχε ήδη από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Βέρνερ Χόγιερ εξήγησε ότι “η ίδια ιδέα είναι τώρα τμήμα μιας νέας πρωτοβουλίας”, στην οποία και η ΕΤΕπ έχει προφανώς λόγο.

Ο Πρόεδρος Χόγιερ είπε πως η ΕΤΕπ, “η οποία δεν αποτελεί τμήμα των θεσμών που εποπτεύουν το πρόγραμμα διάσωσης, είναι στην πιο εύκολη θέση να ασχολείται, όχι με τα δημόσια οικονομικά, αλλά με την πραγματική οικονομία”. Όπως είπε “και αυτό έχει τις δυσκολίες του, αλλά φέρνουμε αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία” και “πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να απογειωθεί”.

Υπενθύμισε δε ότι η ΕΤΕπ διαχειρίζεται περί το μισό τρις ευρώ το χρόνο με 3000 άτομα προσωπικό, τα οποία όλα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο με μια εξαίρεση: “υπάρχει μόνο μια εξαίρεση”, είπε ο Πρόεδρος Χόγιερ: “έχουμε ένα μικρό γραφείο στην Ελλάδα, ώστε να είμαστε εκεί επί του εδάφους, να μην είμαστε μόνο ένα ‘e-mail’ αλλά να βρισκόμαστε εκεί για μια σειρά από λόγους”.

“Αισθανόμαστε ότι έχουμε πολλά κίνητρα για να κάνουμε την Ελλάδα να πετύχει, όπως έγινε με την Κύπρο, που σήμερα αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας”.

Για την Κύπρο, την οποία ο Βέρνερ Χόγιερ περιέγραψε με λαμπρά παραδείγματα, σημείωσε πως “το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου αντανακλά την επίπτωση και τη συμμετοχή της ΕΤΕπ εκεί”.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ είχε εξηγήσει ότι μια από τις δύο πλέον σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΤΕπ ήταν η έναρξη του “πακέτου Γιούνκερ – ΕFSI”. Όπως είπε “ένας τότε πρώην πρωθυπουργός, που πολλοί νόμιζαν ότι θα ήταν πρωθυπουργός ή υπουργός οικονομικών για πάντα και ο οποίος ήξερε την ΕΤΕπ από μέσα και από έξω, ήρθε και μας ρώτησε πως θα κλείσει η επενδυτική ψαλίδα στην ΕΕ”. Περιγράφοντας την κατάληξη αυτής της συζήτησης είπε πως “έτσι σημειώθηκε η θεμελιώδης μετάλλαξη της πολιτικής της ΕΕ από τα κονδύλια και τις χρηματικές μεταβιβάσεις στα δάνεια και τις εγγυήσεις”.

Σε σχέση με το brexit, o Πρόεδρος της ΕΤΕπ σημείωσε ότι το ΗΒ αν δεν είναι μέλος της ΕΕ, τότε βάση της Συνθήκης, δεν θα είναι και μέλος της τράπεζας και ως εκ τούτου η τράπεζα θα πρέπει να αποχαιρετήσει τη συμμετοχή του 16,3% του κεφαλαίου της. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να μετέχει σε επενδύσεις 50 δις στην Βρετανία, για τις οποίες είναι περήφανη, όμως σταδιακά θα μειώσει το ποσοστό της.

Ο Βέρνερ Χόγιερ εμπιστεύεται τον διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ. Όπως είπε εξάλλου, κατά την τριετή διαπραγμάτευση για τη “Συνθήκη του Αμστερντάμ”, ο Μισέλ Μπαρνιέ ήταν ο διαπραγματευτής της Γαλλίας, ο Ντέιβιντ Ντέιβις της Βρετανίας και ο ίδιος ο Β.Χόγιερ της Γερμανίας. “Υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ μας”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς υπαλλήλους της Τράπεζας τόνισε ότι “θα κρατήσουμε το προσωπικό και θα τους κρατήσουμε κινητοποιημένους και οι προαγωγές θα γίνονται βάσει κριτηρίων”. “Δεν θα προσθέσουμε στον πόνο αυτών των ανθρώπων”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Λουμεμβούργο/Λουξεμβούργο 27/06/2017 19:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: