Σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση από την Γερουσία των ΗΠΑ κυρώσεων ενάντια σε Ρωσία και Ιράν




Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν και στη Ρωσία, το οποίο περιλαμβάνει μια διάταξη που εμποδίζει την όποια παρέμβαση του Λευκού Οίκου για χαλάρωση, αναστολή ή τερματισμό επιβολής των κυρώσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Η 100μελής Γερουσία υπερψήφισε το μέτρο με 98 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ και ο Μπέρνι Σάντερς, ηγέτης της αμερικανικής αριστεράς, ήταν οι μόνοι που ψήφισαν όχι στα νέα μέτρα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν για το πρόγραμμα της Τεχεράνης με στόχο την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και άλλες δραστηριότητες της που δεν σχετίζονται με την συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Αυτή την εβδομάδα, η Γερουσία προσέθεσε νέες κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία για την ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, την προσάρτηση της Κριμαίας και την στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση της Συρίας στον πόλεμο που μαίνεται στην χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, οι βουλευτές ενέκριναν επίσης την προσθήκη ενός άρθρου στο νομοσχέδιο, με το οποίο επιτρέπεται στην NASA να συνεχίσει να χρησιμοποιεί πυραυλοκινητήρες ρωσικής κατασκευής αλλά και την επιβεβαίωση της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει την συζήτηση του νομοσχεδίου τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη πότε μπορεί να τεθεί αυτό σε τελική ψηφοφορία.

Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Ρεξ Τίλερσον έθεσε υπό αμφισβήτηση το νομοσχέδιο, σημειώνοντας: «Καλώ το Κογκρέσο να διασφαλίσει το οποιοδήποτε νομοσχέδιο να επιτρέπει στον πρόεδρο να έχει την ευελιξία να προσαρμόζει τις κυρώσεις καλύπτοντας τις ανάγκες μιας διαρκώς εξελισσόμενης διπλωματικής κατάστασης».

Εντούτοις, στελέχη του Κογκρέσου τόνιζαν ότι αναμένουν η στήριξη στο νομοσχέδιο να είναι μεγάλη ώστε να παρακαμφθεί ενδεχόμενο βέτο του Τραμπ.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει μια διαδικασία που να επιτρέπει στο Κογκρέσο να εμποδίζει, για μια περίοδο 30 ημερών, την αναστολή ή ακύρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο οποιονδήποτε κυρώσεων ενάντια στην Ρωσία.

Με αυτή την ψηφοφορία «η Γερουσία επαναβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραματίζει στην εξωτερική πολιτική», τόνισε ο Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στην Μόσχα, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδοκίμασε τα νέα μέτρα δηλώνοντας πως: «Αν δεν ήταν η Κριμαία (. . . ) θα επινοούσαν κάτι άλλο για την πολιτική αποτροπής της Ρωσίας».

15/06/2017 21:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: