Προτάσεις «παγίδα» στήνει η Άγκυρα στο Κραν Μοντανά: Δυσαρέσκεια για τον ‘Αιντα




Γκραν Μοντάνα,Ελβετία
του απεσταλμένου μας Τάσου Παπαδόπουλου

Με παρελκυστικές κινήσεις οι Τούρκοι θα επιδιώξουν εδώ στο Γκραν Μοντάνα αύριο και τις επόμενες μέρες που θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής Διάσκεψη για το κυπριακό να εμφανίσουν την Αθήνα και τη  Λευκωσία ως υπαιτίους για το ναυάγιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για μια συμφωνία που η Άγκυρα παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της ούτε θέλει ούτε μπορεί να αποδεχθεί μια και ο ακροδεξιός εταίρος δεν δέχεται καμιά συζήτηση για αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Ήδη η Λευκωσία έχει διαμηνύσει στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Άιντε ότι δεν αποδέχεται του το έγγραφο του ετοίμασε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ως κείμενο κοινής αποδοχής των μέχρι τώρα συνομιλιών για το κυπριακό.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε πολυσέλιδη απάντησή του στον Άιντε του μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την μονομερή προσέγγιση που επιχειρεί και απορρίπτει στην ουσία το κείμενό του.

Ήδη η Αθήνα έκλεισε την πόρτα στον Ύπατο Αρμοστή του Λονδίνου στη Λευκωσία όταν χωρίς προσυνεννόηση  με το ΥΠΕΞ επιχείρησε να εμφανιστεί ως μεσολαβητής με την Άγκυρα αφού προηγουμένως είχε πάει στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα παρουσιάσει στις συνομιλίες που αρχίζουν αύριο μια δήθεν γενναιόδωρη προσφορά προς τους Ελληνοκυπρίους με σκοπό να τους παγιδεύσει και να εμφανιστεί ο καλός που θέλει εδώ και τώρα λύση την οποία θα πρέπει να αποδεχθούν πακέτο Αθήνα και Λευκωσία.

Τον μπραν ντε φερ του Γκράν Μοντάνα εδώ στην Ελβετία αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό για παίκτες με γερά νεύρα και κάθε κίνηση στην σκακιέρα θα πρέπει να είναι και μελετημένη και να βλέπει τι κρύβουν οι παγίδες που θα στήσει η Άγκυρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: