“Πρώτα Ασφάλεια και Εγγυήσεις”; “Πακετοποίηση χωρίς προϋποθέσεις”; Μέση λύση ή… το τελευταίο δείπνο;




Του Νίκου Αντωνιάδη –  Νέα Υόρκη 

Η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη γνωστή: “Πάμε σε πολυμερή, μόνο αν θα συζητηθεί πρώτα το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων”.

Η “αντίδραση” του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επίσης γνωστή: “Πάμε σε πολυμερή αν θα τα μιλήσουμε όλα και χωρίς προυποθέσεις”.

Η Τουρκία “θέλει” πολυμερή ανέφερε ο κ. Άιντε λίγο πριν φύγει από την Τουρκία αλλά “δεν μπορούσε να πει κάτι παραπάνω”. Παρ’ όλα αυτά, οι “σημειώσεις” που πήρε από Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται πως ήταν σημαντικές για τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Όλα φαίνονταν βουβά. Όλα “έδειχναν” πως καταρρέουν. Και ο Αντόνιο Γκουτέρες, ως “από μηχανής Θεός”, αρπάζει το τηλέφωνο και τους λέει: “Ελάτε (κοπιάστε) τώρα στη Νέα Υόρκη”. Διευκολύνοντας παράλληλα τον Πρόεδρο μας να μην αλλάξει ιδιαίτερα το πρόγραμμα του μιας και θα ερχόταν ούτως ή άλλως (εδώ κοντά στην Ουάσιγκτον για το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ).

Αμερικανικός δάκτυλος; Ίσως.

Πορτογαλλικός αέρας “αλά Αντόνιο Γκουτέρες” για κλείσιμο; Πάλι ίσως.

Διεθνής ανησυχία και κορύφωση ελέω εκλογών στην Κύπρο; Μπορεί.

(Τελικό) Μέρος ενός προαναγγελθέντος “παιχνιδιού”; Πιθανόν!

Τι “δεν είπε” ο Άιντε; Τι να (μην) “είπε” άραγε ο Σουλτάνος (μέσω Τσαβούσογλου); Τι άραγε να “μεσολάβησε” που θα μπορούσε να αλλάξει τη “ροή” ενός νέου (τελευταίου;) γύρου συνομιλιών;

H ταπεινή μου άποψη είναι πως τίποτα δεν μεσολάβησε. (Πάλι κατά την ταπεινή μου άποψη) απλά “ήγγικεν η ώρα”! Η ώρα των αποκαλύψεων (φανερών η μη) που θα κορυφωθούν στη θάλασσα μας και/ή θα αγκυροβολήσουν στην ΑΟΖ μας. Όπως είχα γράψει εδώ και καιρό: “Δεν θεωρώ πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε χωρίς να έχει έστω μια ένδειξη όταν και εφόσον θα έφταναν οι συνομιλίες στο τελικό στάδιο!”. Και κάπου εδώ μάλλον ίσως να “φανεί” αυτή η Τουρκική “ένδειξη”. Βάζοντας τότε ένα ερωτηματικό, το οποίο ίσως πρέπει να αφαιρέσω: “Η Λύση της Ξηράς θα ΑΓΚΥΡΑ-βολήσει στη θάλασσα(;)

Αν κρίνουμε και από τη δήλωση του κ. Άιντε στην Τουρκία, η ανησυχία του για λύση δεν βρίσκεται στο “όταν θα είναι όλοι εκεί” (εννοώντας μια νέα Γενεύη) αλλά στο “αν” θα πάνε εκεί!

Και (ξανα)φτάνουμε στο “γόρδιο” δεσμό!

Πρόεδρος Αναστασιάδης: “Πρώτα Ασφάλεια και Εγγυήσεις και τότε ναι, πάμε σε πολυμερή”.

Η άλλη πλευρά: “Όλα μαζί, χωρίς προϋποθέσεις, αλλιώς δεν πάμε πουθενά” (σε κοινή Δ.Δ. Ακιντζί-Τσαβούσογλου).

Αν πιάσουμε τα δυο άκρα, δηλαδή τις δύο πιο πάνω θέσεις, και με δεδομένα πως:

–    ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έκανε μια προσωπική κίνηση ματ, δίνοντας προτεραιότητα στο Κυπριακό
–    ο κ. Άιντε έχει ήδη κάνει την “προεργασία” του και σημείωσε τα “θέλω-δεν θέλω” των εγγυητριών
–    ο κ. Άιντε θεωρεί βεβαιη την επιτυχία “αν πάμε Γενεύη”
–    ο Ιούλιος πλησιάζει “επικίνδυνα” με την Τουρκία να είναι απρόβλεπτη αναφορικά στο πως θα αντιδράσει ότ(αν) ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας (το μοναδικό ίσως κίνητρο της να κάνει “κάτι”)

…τότε (μάλλον) μας απομένουν τα πιο κάτω σενάρια, ανεξάρτητα από τις όποιες πιθανές και/ή τυπικές δηλώσεις:

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

α) Παράλληλη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των συνομιλιών και το “πάρε-δώσε” θα γίνονται και συνομιλίες μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων (πιθανόν σε επίπεδο ΥΠΕΞ) και στο τέλος θα “ενωθούν(;)” όλοι μαζί. Με τον τρόπο αυτό “ικανοποιείται” ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (που δήλωσε ετοιμότητα και διαλλακτικότητα), μιας και “μπαίνει” η Τουρκία στο “χορό” της συζήτησης για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, “διαφημίζοντας” το ανάλογα και στο εσωτερικό προεκλογικό μας μέτωπο, αλλά επίσης ικανοποιούνται και οι κ. Ακιντζί και Τσαβούσογλου μιας και “όλα και όλοι θα είναι εκεί πακετοποιημένα/οι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις”. Και τότε, όπως είπε και ο κ. Άιντε, “η κατάληξη θα είναι επιτυχής” με ένα πιθανό δημοψήφισμα να προηγείται των εκλογών του 2018 (κάτι που “φωτογράφισε” και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης).

β) Το πιο πάνω, πρώτο σενάριο, μαζί με παράλληλη δέσμευση μας να μην προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις πριν τη λύση.

γ) Εμείς δεν προχωράμε σε γεωτρήσεις πριν τη λύση και ως “αντάλλαγμα” μπαίνει στην ατζέντα μιας νέας Γενεύης, ως “πρώτο(;)” θέμα, η “Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις”.

δ) Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και μας παίρνουν “πακέτο”, με το ζόρι, στη Γενεύη, αφού πρώτα μας “ταΐσουν” καλά στο ΔΥπνο!

ε) Πλήρης κατάρρευση των συνομιλιών με αυξημένο τον κίνδυνο για θερμό επεισόδιο από την Τουρκία, μέχρι τον Ιούλιο.

Αν λάβουμε υπόψιν πως κινήθηκε αυτοπροσώπως ο Γ.Γ. Γραμματέας προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας για λύση, κάτι που σπάνια βλέπουμε από ανώτατο άρχοντα του ΟΗΕ, τότε μάλλον το σενάριο “α” είναι και το πιο πιθανό μιας και θεωρώ σχεδόν αδύνατον, η Τουρκία να ανοίξει (από) σήμερα Κυριακή τα όποια χαρτιά της (“γ”), ενώ στο “β” εμπλέκονται και οι εταιρίες γεώτρησης (Γαλλία και Ιταλία), κάτι που ίσως κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Σε σχέση τώρα με το ενδεχόμενο “δ”, και σε μια τέτοια περίπτωση, απλά “αφήνουμε” το δημοψήφισμα να έρθει, και ο λαός θα πάρει τις τύχες στα χέρια του μετά που θα δεχτεί τις απειλές, τον εκφοβισμό και τον πανικό που θα επιχειρηθεί για να αποδεχτεί τη ¨λύση”.

Όσο για το “ε”, εδώ που φέραμε τα πράγματα, προτιμώ να μην το αγγίξω. Μακάρι να κάνω λάθος, όμως θεωρώ πως ίσως είναι αργά πλέον να έχουμε αυτή την “πολυτέλεια”. Μια πολυτέλεια που πολύ φοβάμαι πως δεν διασφαλίσαμε! (Σχετικό Άρθρο)

Υ.Γ.: Ο Θεός να Βάλει το χέρι Του και ο Γκουτέρες το δικό του!

Υ.Γ. 2. Πρόεδρε, εμείς είμαστε μαζί σου. Μείνε κι εσύ μαζί Μας!

  • Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
    (Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
    Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)
    https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: