Προειδοποιήσεις από Μισέλ Μπαρνιέ προς Λονδίνο ότι «ο χρόνος περνά»




Προειδοποίηση προς τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να «σπαταλά» τον περιορισμένο χρόνο των διαπραγματεύσεων για το Brexit διότι θα κινδύνευε να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση, απευθύνει με συνέντευξή του στους Financial Times και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Κομισιόν που θα αναλάβουν τις συζητήσεις με τους Βρετανούς καλεί το Λονδίνο να προσέλθει το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των συνομιλιών, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να διαπραγματευτώ με τον εαυτό μου».

Ο Γάλλος πρώην επίτροπος σημειώνει: «Η ανησυχία μου είναι ότι ο χρόνος περνά, περνά γρηγορότερα από όσο πιστεύει κανείς επειδή τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι εξαιρετικά σύνθετα».

Όπως προσθέτει, σύντομα κλείνουν τρεις μήνες από την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Άρθρου 50 από τη βρετανική κυβέρνηση και ακόμα «δεν έχει σημειωθεί πρόοδος». Το Άρθρο 50 ορίζει διετή διαπραγμάτευση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχει επιτευχθεί και επικυρωθεί μία συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. έως τις 29 Μαρτίου 2019.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν την προσεχή Δευτέρα ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε χθες ότι ίσως υπάρξει μικρή καθυστέρηση καθώς την ίδια ημέρα ήταν προγραμματισμένο να γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μέι από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ωστόσο, ο λεγόμενος «Λόγος του Θρόνου» μάλλον αναβάλλεται για λίγες ημέρες καθώς η κα Μέι πρέπει πρώτα να οριστικοποιήσει με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας τους όρους της συμφωνίας παροχής εμπιστοσύνης και στήριξης στη νέα κυβέρνηση μειοψηφίας.

Για το σκοπό αυτό η αρχηγός του DUP, Αρλίν Φόστερ, μεταβαίνει σήμερα το πρωί στη Ντάουνινγκ Σριτ για την κρίσιμη συζήτηση με την Τερέζα Μέι.

Το DUP έχει άκρως συντηρητικές κοινωνικές θέσεις, π.χ. κατά των αμβλώσεων και του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, ωστόσο τα θέματα αυτά πιστεύεται ότι δεν θα περιληφθούν στη συμφωνία με τους Συντηρητικούς.

Η Αρλίν Φόστερ αναμένεται να επικεντρώσει τους όρους που θα θέσει σε ζητήματα που άπτονται της οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ιρλανδίας και της διασφάλισης της ένωσής της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το απόγευμα, εξάλλου, συνέρχεται για πρώτη φορά η Βουλή των Κοινοτήτων υπό τη νέα της σύνθεση με αντικείμενο την εκλογή του προεδρείου.

13/06/2017 11:58 – ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: