Προεκλογικό debate στη Βρετανία χωρίς την Τερέζα Μέι και χωρίς καθαρό νικητή




Με κατηγορίες προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, για την επιλογή της να μη συμμετάσχει πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ το τηλεοπτικό debate του BBC με τους αρχηγούς έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τους κυβερνώντες Συντηρητικούς εκπροσώπησε η υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ.

Με την ανταλλαγή επιχειρημάτων να γίνεται συχνά σε έντονο ύφος και με προσωπικές αναφορές μεταξύ των συμμετεχόντων η Άμπερ Ραντ προσπάθησε να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης.

Δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τους υπόλοιπους πολιτικούς για τις περικοπές που έχουν γίνει στη χρηματοδότηση δημοσίων υπηρεσιών, για να απαντήσει ότι για τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών και την ευημερία των πολιτών απαιτείται μία ισχυρή οικονομία.

«Αυτό απαιτεί δύσκολες αποφάσεις που κανένα από τα υπόλοιπα παρόντα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να πάρει», απάντησε η Υπουργός Εσωτερικών. Όταν, ωστόσο, ζήτησε από το κοινό που παρακολουθούσε από κοντά τη συζήτηση να κρίνει τους Συντηρητικούς από το έργο τους, ακούστηκε ένα μαζικό αυθόρμητο γέλιο από το ακροατήριο.

Στο τέλος της βραδιάς η Άμπερ Ραντ σχολίασε ότι οι λογομαχίες μεταξύ των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών αποδεικνύει ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα ήταν ένας «συνασπισμός του χάους». Πρόκειται για φράση που χρησιμοποιούν συνεχώς οι Συντηρητικοί αντιπαραβάλλοντας την προοπτική αυτού του «χάους» με την «ισχυρή και σταθερή» διακυβέρνηση που υπόσχεται η Τερέζα Μέι.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών σχολίασε ότι μία νέα πενταετία διακυβέρνησης των Συντηρητικών θα σημάνει νέες περικοπές στις δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και την αστυνομία. Η κα Ραντ κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών για τις υποσχέσεις του περί αύξησης φόρων και κρατικών δαπανών, κάνοντας λόγο για ένα «μαγικό χρηματόδεντρο».

Ο Άμπερ Κόρμπιν σε έντονο ύφος ρώτησε την κα Ραντ αν έχει επισκεφθεί ποτέ οργανωμένα συσσίτια, αν έχει δει τους άστεγους ανθρώπους που κοιμούνται σε σταθμούς τρένων και αν έχει γνώση των επιπέδων φτώχειας, φαινόμενα που απέδωσε στη μείωση των κρατικών επιδομάτων πρόνοιας από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η Κάρολαϊν Γκριν των Πρασίνων κατηγόρησε την Άμπερ Ραντ για «προσβολή» των πιο αδύναμων στη βρετανική κοινωνία με τις θέσεις της για τους δικαιούχους επιδομάτων. Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό η κα Λούκας τάχθηκε υπέρ μίας ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας.

Ο Πολ Νάταλ του UKIP εστίασε περισσότερο στη μετανάστευση, κάνοντας λόγο για «μη βιώσιμα επίπεδα». Υποστήριξε ότι το κόμμα του θα υιοθετούσε ένα σύστημα αξιολόγησης επίδοξων μεταναστών ανάλογα με την επαγγελματική τους ειδίκευση, ανάλογο με αυτό της Αυστραλίας.

Ο Τιμ Φάρον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατηγόρησε την κυβέρνηση και το UKIP για «δαιμονοποίηση» των μεταναστών και για την επιλογή του «σκληρού» Brexit. Ήταν δε εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στην Πρωθυπουργό για την απόφασή της να μην εμφανιστεί ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού, λέγοντας ότι η κα Μέι δε θεωρεί πως οι πολίτες αξίζουν λίγο από το χρόνο της.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στη Βουλή των Κοινοτήτων Άνγκους Ρόμπερτσον εστίασε στις αμφιλεγόμενες προτάσεις που περιέχονται στο μανιφέστο των Συντηρητικών για τον τρόπο κάλυψης του κόστους της κοινωνικής περίθαλψης ιδιωτών και για την αυστηροποίηση των κριτηρίων διάθεσης του χειμερινού επιδόματος θέρμανσης σε συνταξιούχους.

Στο debate συμμετείχε επίσης η Λιάν Γουντ του μεγαλύτερου ουαλικού κόμματος, του Plaid Cymru, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα που αφορούν την Ουαλία.

Ο κ. Κόρμπιν, εξάλλου, υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί την ομιλία που είχε κάνει στην αρχή της εβδομάδας με την οποία συνέδεε τις τρομοκρατικές επιθέσεις επί βρετανικού εδάφους με τις βρετανικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, όπως στη Λιβύη. Έκανε λόγο για δημιουργία ακυβέρνητων χωρών, κάτι που προκαλεί αστάθεια και ευρείες συνέπειες.

Απαντώντας στο σχόλιο της Άμπερ Ραντ πως ο ηγέτης των Εργατικών έχει υπερηφανευθεί στο παρελθόν ότι επί 30 χρόνια αντιτάσσεται ως βουλευτής σε κάθε αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, ο κ. Κόρμπιν υπενθύμισε ότι και η Τερέζα Μέι μαζί με άλλους Συντηρητικούς είχαν καταψηφίσει αντιτρομοκρατικά μέτρα το 2005.

«Η αντίθεσή μου στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν είναι αντίθεση στην προστασία μας από την τρομοκρατία. Απλά λέω ότι πρέπει να υπάρχει δικαστική εποπτεία όσων γίνονται εξ ονόματός μας», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία εκτιμούν ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του debate και κανένας δεν υπέπεσε σε κάποιο μεγάλο ολίσθημα. Προσθέτουν δε ότι σε κάποια σημεία το σχήμα με επτά συμμετέχοντες ήταν κουραστικό.

01/06/2017 12:07 – ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: