Πώς βλέπει ο «κόσμος» το Κυπριακό 24 ώρες πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί




Του Ηλία Στεφανάκου

Μάλλον επιφυλακτικά εμφανίζονται τα ενδιαφερόμενα μέρη (πέραν των άμεσων εμπλεκομένων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων) στις νέες συνομιλίες που επιχειρούνται να ξεκινήσουν ανοίγοντας δρόμο σε μια δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο.

Αν και τα τελευταία αρκετά χρόνια το Κυπριακό δεν βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς επικαιρότητας, ωστόσο οι όποιες εξελίξεις στο θέμα εξετάζονται με προσοχή από όλες τις πλευρές, καθώς μια επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα θέσει νέα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμα οι απόψεις σε μια πλευρά της αμερικανικής διπλωματίας οι οποίες προσεγγίζουν το Κυπριακό στο πλαίσιο των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτές οι φωνές επικρατού πλήρως ακόμα και στην περίοδο Τραμπ, δεδομένης της καμπής που διαπερνούν αυτό το διάστημα οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωριστεί πως για την Ουάσιγκτον η Άγκυρα παραμένει ένας ισχυρός παίχτης στην περιοχή με τον οποίο θα πρέπει να συνομιλεί. Κι αυτό παρά την απόφαση της διοίκησης Τραμπ να εξοπλιστούν οι Κούρδοι του YPG. Πάντως οι προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ενδεχομένως να γίνουν πιο ξεκάθαρες στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ιδίως αν θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Παράλληλα μια παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν είναι και οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, οι οποίες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από μακρά και βαθιά κρίση.  Την ίδια ώρα ο άξονας Ελλάδας και Κύπρου έρχεται ακόμα πιο κοντά με το Ισραήλ, κάτι που αφαιρεί εμπόδια στην στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών, με έντονο το άρωμα του φυσικού αερίου, αλλά και των επιχειρηματικών συνεργασιών, είτε σε επίπεδο νεοφυών επιχειρήσεων, είτε σε τομείς όπως η γεωργία και η υγεία.

Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι έντεκα ημέρες μετά τη συνάντηση του Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη υπό το βλέμμα του Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης της τρίτης Τριμερούς Συνόδου σε ανώτατο επίπεδο, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Τσίπρα. Στην κοινή διακήρυξη που θα υπογραφεί αναμένεται να υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό, όπως έγινε και τις προηγούμενες δύο φορές.

Αναφορικά με την ΕΕ, για πρώτη φορά διαφαίνεται μια κάποια «ευαισθησία» στο θέμα του Κυπριακού. Η απαίτηση των τεσσάρων ελευθεριών από την πλευρά της Άγκυρας στάθηκε ικανή να στρέψει την προσοχή της κοινοτικής γραφειοκρατίας. Αυτό φάνηκε και από την στάση του Γιούνκερ στην Γενεύη ο οποίος εκφράζοντας τους προβληματισμούς του προκάλεσε του Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος του επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο.

Μια γραμμή πληροφόρησης υποστηρίζει πως οι Βρυξέλλες δεν συμμερίζονται  την αισιοδοξία του κ. Άιντα. Εξάλλου πάντοτε υπάρχει το επιχείρημα που έστω σιωπηρά αναγνωρίζεται από ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας θα κινδυνεύσει να καταστεί κερκόπορτα που θα μπορεί μια μη ευρωπαϊκή χώρα να επηρεάζει αποφάσεις στα ευρωπαϊκά όργανα.

Συμπληρώνοντας το παζλ του διεθνούς ενδιαφέροντος για τη συνάντηση της Κυριακής, επισημαίνεται η ξεκάθαρη στάση της Μόσχας – τουλάχιστον πριν από την Γενεύη. Το ιδιαίτερο ρωσικό ενδιαφέρον εκφράστηκε σε κάθε επίπεδο ποικιλοτρόπως υπέρ της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων και κατά των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: