«Πολύ αρνητικά στοιχεία» στο έγγραφο Άιντε εντοπίζει η ΕΔΕΚ, δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος




Η ΕΔΕΚ εντοπίζει «πολύ αρνητικά στοιχεία» στο έγγραφο που ετοιμάστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δήλωσε ο πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά από συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο του εγγράφου που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη νέα διάσκεψη της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου.

Αναλύοντας τα «πολύ αρνητικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στο έγγραφο», ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «το έγγραφο ονομάζεται κοινό, αλλά κοινό δεν είναι, διότι κοινό έγγραφο σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέρη, τα οποία λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία».

Ωστόσο, συνέχισε, «το συγκεκριμένο έγγραφο έχει ετοιμαστεί από τον κ. Έιντε και αναμένονται, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι απόψεις και της δικής μας πλευράς».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι εάν στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις 28 του μήνα η δική μας πλευρά είναι σε θέση ακριβώς να διαμορφώσει το συγκεκριμένο έγγραφο με εισηγήσεις ώστε ακριβώς να βελτιωθεί το πλαίσιο των συζητήσεων».

Επίσης, ανέφερε περαιτέρω ότι «εάν οι εισηγήσεις της πλευράς μας δεν γίνουν αποδεκτές τότε τίθεται το ερώτημα τι πράττει η πλευρά μας, το απορρίπτει, συμμετέχει ή δεν συμμετέχει στις συνομιλίες και εάν οι εισηγήσεις δεν γίνουν αποδεκτές και λάβει μέρος στις συζητήσεις ποιες είναι οι παγίδες οι οποίες κρύβονται και τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν».

«Αυτά είναι θέματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ανησυχία εξέφρασε για το ότι «έντεχνα, ενώ η διάσκεψη συγκαλείται για να συζητήσει τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και στην ουσία να συνεχίσει η διαδικασία που είχε ξεκινήσει στις 12 του Γενάρη στη Γενεύη και συνεχίστηκε στις 18 και 19 του Γενάρη στο Μοντ Πελεράν, εισάγεται και το στοιχείο της συζήτησης θεμάτων που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση με πρόσχημα δήθεν την συνταγματική ασφάλεια».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τους τεράστιους κινδύνους που αποκρύβει αυτή η διαδικασία, διαδικασία που ενδεχομένως θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να οδηγήσει είτε σε πρόσθετες υποχωρήσεις τη δική μας πλευρά και να φτάσουμε πολύ πιο κοντά σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε εάν η δική μας πλευρά τις απορρίψει τότε να έχει ενδεχομένως την ευθύνη του οποιουδήποτε ναυαγίου που θα διευκολύνει στο τέλος την Τουρκία να προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος».

Ακόμη ένα πολύ αρνητικό στοιχείο που εντοπίζει η ΕΔΕΚ, όπως είπε ο Πρόεδρος της, είναι το ότι «ακόμα και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων τίθεται υπό προϋποθέσεις και συζήτηση εάν θα πρέπει να γίνει ή όχι».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «για τη δική μας πλευρά θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο ότι με βάση και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων θα πρέπει να είναι δεδομένη, άρα αυτό το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί είναι το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων και η καταληκτική ημερομηνία».

Ανέφερε ότι «είναι στη βάση αυτή ακριβώς που τα τρία κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, καταθέσαμε πριν από μερικές μέρες τη δική μας εισήγηση και άποψη».

Για την ΕΔΕΚ τίθεται και ζήτημα για «το πώς διορθώνονται αυτά τα προβλήματα προτού φτάσουμε στην Ελβετία».

Όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, «εδώ έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις υποδείξαμε στον διαπραγματευτή κατά την άποψή μας τι πρέπει να γίνει, υποδείξαμε στοιχεία τα οποία ενισχύουν την διαπραγματευτική μας ικανότητα και επαφίεται πια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του να τα αξιοποιήσουν εάν και εφόσον θέλουν».

Πρόσθεσε ότι όλες οι υποδείξεις που έγιναν στον κ. Μαυρογιάννη έχουν «κύριο στόχο ακριβώς να αποφευχθούν λάθη, να αποφευχθούν ενδεχομένως διατάξεις του εγγράφου, οι οποίες μπορούν να περιπλέξουν την κατάσταση και να οδηγήσουν την πλευρά μας σε μια δύσκολη θέση και την ίδια στιγμή να ενισχύσουν στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό την διαπραγματευτική μας θέση».

Πρόσθεσε «ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ, υπάρχει η πρόθεση να στηρίξουμε τη διαδικασία, να θωρακίσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας ικανότητα αρκεί όμως όλα να περιστρέφονται στην κατεύθυνση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ενίσχυσης της κρατικής μας υπόστασης».

22/06/2017 12:31 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: