“Πιο επικίνδυνη από τον φασισμό η κλιματική αλλαγή”: Συνεργασία Κίνας – Καλιφόρνια




Η Κυβέρνηση της Καλιφόρνιας είπε σήμερα ότι θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Επιστημών της Κίνας για να δημιουργήσει τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και να εξερευνήσει άλλες ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις που επηρεάζουν θετικά το κλίμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ιδρύσουν τη Συνεργασία Καλιφόρνιας-Κίνας για Καθαρή Τεχνολογία ώστε να προωθήσουν την καινοτομία και την εμπορευσιμότητα σε κλάδους όπως η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα, καθώς και σε προηγμένη τεχνολογία πληροφορικής που θα μπορέσει να βοηθήσει στη μείωση της έκλυσης αερίων ρύπων που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν δήλωσε σήμερα ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από το φασισμό στην διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στην διάρκεια ενός φόρουμ για την καθαρή ενέργεια στο Πεκίνο, ο Μπράουν πρόσθεσε πως η Κίνα κατόρθωσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των παγκοσμίων σταθερών για τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα.

Ο Ντέιβιν Ρανκ, επιτετραμμένος της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, παραιτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξ αιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψαν σχεδόν διακόσια κράτη το 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών χθες.

Η θέση αναμένεται να καλυφθεί προς το τέλος του μήνα από τον κυβερνήτη της Αϊόβα, Τέρι Μπράνσταντ, που έχει επιλέξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενο πρέσβη στο Πεκίνο.

Ο δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη Μάικλ Μπλούμπεργκ κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη μια επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 1.000 οργανισμοί, εταιρείες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επιβεβαιώνουν ότι σκοπεύουν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε επιπλέον ότι το ίδρυμα του Bloomberg Philanthropies, θα προσφέρει στο γραφείο του ΟΗΕ για το κλίμα το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων που ισοδυναμεί με τη συνεισφορά που έπρεπε να καταβάλουν οι ΗΠΑ.

Μόλις το συμβολικό όριο των 1000 υπογραφών ξεπεράστηκε, κατατέθηκε η ανοιχτή επιστολή υπόψιν του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι υπογράφοντες καταδικάζουν την απόσυρση των ΗΠΑ ως ένα “σοβαρό σφάλμα”.

Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας που είχαν μιλήσει από την Πέμπτη για μια “συμμαχία υπέρ του κλίματος”. Στο πλευρό τους έσπευσαν εννέα κυβερνήτες, εκατοντάδες πόλεις, μικρές και μεγάλες, εκατοντάδες επιχειρήσεις, από την Apple και τη Google έως τη Nike, όπως επίσης και πανεπιστήμια.

“Συμμετέχουμε σε μια μαζική κινητοποίηση κατά της απόφασης του Τραμπ” υπογράμμισε ο Στίβεν Κόεν, εκτελεστικός διευθυντής του Earth Institute που εξειδικεύεται στην κλιματική αλλαγή στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Κίνα/ΠΕΚΙΝΟ, ΗΠΑ/ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 06/06/2017 09:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: