Περιμένοντας τις «εκπλήξεις» από την Άγκυρα: Κοντόφθαλμες και συνοικιακές εκτιμήσεις τους




Του Κώστα Βενιζέλου

Η προγραμματισμένη για την 28η Ιουνίου νέα πενταμερής Διάσκεψη, προσφέρει πεδίο για πολιτικές εκτιμήσεις και διάδοση διά ψιθύρου/διαρροών διαφόρων σεναρίων.

Σε αυτή την εικόνα που διαμορφώνεται, στην κεντρική σκηνή, θέση έχουν και οι οπαδοί των ψευδαισθήσεων. Ψευδαισθήσεις που επιμένουν ότι «θα μας εκπλήξει η Τουρκία στο ελβετικό θέρετρο». Πρόκειται για επιδερμικές αναλύσεις που γίνονται από κάποιους στη βάση μιας ενδόμυχης προσδοκίας, η οποία στηρίζεται σε ξεσπάσματα όσων αντιμετωπίζουν την προοπτική της λύσης με μειωμένα αντανακλαστικά.

Τι θα κάνει η Τουρκία στη νέα πενταμερή; Η Τουρκία έχει ενιαία συμπεριφορά και στάση έναντι των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό διαχρονικά τηρεί την ίδια συμπεριφορά. Μπορεί να διαφέρει η ρητορική της κατά καιρούς, επί της ουσίας όμως παραμένει σταθερή η Τουρκία στις επιδιώξεις και σχεδιασμούς της.

Όταν, λοιπόν, έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια που θέλουν την Τουρκία να προβαίνει σε «εντυπωσιακές κινήσεις» στο κεφάλαιο της Ασφάλειας, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αναζητούμε και τις λεπτομέρειες, τις υποσημειώσεις και τις προϋποθέσεις, την… ουρά των ιδεών αυτών. Εάν, για παράδειγμα, η Τουρκία εξαγγείλει αποχώρηση του 90% των στρατευμάτων της και να αφήσει το υπόλοιπο 10% μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας αυτό τι θα σημαίνει;

Η Τουρκία θα κρίνει εάν εφαρμόστηκε ή όχι η συμφωνία και θα παρεμβαίνει με στρατό εάν βλέπει κάτι, κατά την άποψη της, στραβό. Μια άλλη ιδέα είναι η εσαεί παρουσία μικρού αριθμού στρατευμάτων, που θα εδρεύουν σε στρατιωτική βάση. Όλα αυτά μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις καθώς θα υποστηρίξουν κάποιοι πως «είναι μεγάλη εξέλιξη οι 30.000 τουρκικός στρατός να μειωθεί στους 500 στρατιώτες».

  • Μεγάλη εξέλιξη θα είναι μόνο η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και όχι η εσαεί παρουσία τους στο νησί και μετά τη λύση.
  • Μεγάλη εξέλιξη θα είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και όχι η μετάλλαξη της κατοχής μέσα από μια συμφωνία. Κάποιοι προφανώς θέλουν «να χρυσώσουν» την τουρκική παρουσία και μετά τη συμφωνία, ικανοποιώντας εν πολλοίς τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ουσιαστικά συμφωνούν με τις… ανησυχίες που συχνά-πυκνά εκφράζουν οι εγκάθετοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ότι, δηλαδή, η ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων περνά μέσα από τουρκικές εγγυήσεις. Η ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Κι αυτό θα γίνει εάν συναινέσουν κάποιοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, είτε με ανοικτού τέλους μεταβατικές περιόδους είτε με μακράς διάρκειας, που θα συνδέονται με υποσημειώσεις και ουρές ως προς την τελική αποχώρηση.

Δεν χρειάζεται μια νέα πενταμερής για να αποδειχθούν οι προθέσεις της Τουρκίας. Η σύγκληση της Διάσκεψης γίνεται περισσότερο για να προλάβει τις εκλογές στη Νορβηγία ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα (11 Σεπτεμβρίου) και για να αποτραπεί η γεώτρηση της ΤΟΤΑΛ στην κυπριακή ΑΟΖ, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου.

Η νέα πενταμερής είναι μια καλοστημένη παγίδα για την ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει και ενταφιασμό του Κυπριακού εάν κηρυχθεί αδιέξοδο. Η Τουρκία θα μείνει με τις κινήσεις εντυπωσιασμού και η Λευκωσία με τα φοβικά της σύνδρομα, τα οποία την έχουν εγκλωβίσει σε κοντόφθαλμες συνοικιακές διαχειρίσεις του εθνικού θέματος.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: